Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KLIPPAN SILVÅKRA 3:18 - husnr 1, KÄLLNA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Källna kyrka (akt.), KÄLLNA KYRKA (akt.)
2016-06
Exteriörbeskrivning
Kyrkobyggnaden från 1872 består av ett långsmalt långhus, en femsidigt avslutad absid i öster och ett kvadratiskt västtorn. Kyrkan står sannolikt på grundmurar av sten, på vilka ligger ett bottenbjälklag av betong. Sockeln är gjord av bredfogad, huggen natursten som via en något utkragande fotgesims av cement övergår till dager-murarna av oputsat, handslaget tegel. Det är schatterat i rött, gult och brunt och murat i kryssförband med gråvita åsfogar. I murverket syns olika fogkompletteringar, tydligast kring fönsterblecken och på tornets övre del där samtliga åsfogar gjorts om 2014 ner till en nivå under långhusets taknock. Vittrade eller saknade stenar i tornmurverket har ersatts med infärgat bruk. Långhusets- och absidens fasader indelas av murade strävpelare. Kring takfoten löper en tandsnittsgesims. Tornmurarna smyckas av hörnlisener, en droppstensgesims längs takfoten och försänkta putsade klöverkors.

Kyrkan har tre entréer; huvudingången via vapenhuset i tornet, en prästingång till absiden och en dörr till den ena handikapptoaletten. Västportalen är tresprångig, spetsbågig och omgiven av ett ”ögonbryn” med lesbisk kymation. Ovanför frisen sitter en minnestavla över kyrkans tillkomstår. I portalen sitter en raktäckt pardörr från 1988, utvändigt klädd med lackad, snedställd ekpanel. Trycket är av äldre modell. Ovan dörren finns ett spetsbågigt överljus med dekorativ gjutjärnsspröjsning i form av stjärnor, tre- och fyrpass med delvis blåtonat glas. Absiddörren av okänd ålder är raktäckt och klädd med stående, brunmålad smal träpanel. Dörren till toaletten är sannolikt ursprunglig, uppbyggd av ramverk med i mitten snedställd pärlspontad rödbrun panel och med typisk gotisk beslagning i form av svarta smidda nyckelskyltar, drakformade gångjärn och hörnjärn. En betongramp från 2001 leder upp mot dörren.

Långhuset, absiden och tornet belyses av spetsbågiga fönster med tvåsprångiga omfattningar. fattningar. Bågarna i original är gjorda av svartmålat gjutjärn och insatta i murverket. Spröjsverket består nederst av två rektangulära fält med rombisk spröjsning, överst samma slags masverk som i västportens överljus. Innerbågar saknas. Solbänkarna är avtäckta med kopparplåt, delvis förnyad 2014, som fogats mot teglet.

I tornet finns i varje väderstreck två kopplade, spetsbågiga ljudluckor med tvåsprångiga omfattningar krönta av ”ögonbryn”. Ljudluckorna är byggda av stående brädor och är utvändigt klädda med liggande, brunmålad panel.

Hela kyrktaket är täckt av kopparplåt. Den ärgade plåten över långhusets sadeltak och absidens tälttak är från 1991, lagd i skivtäckning med jämna tvärfalsar. Tornspirans plåt förnyades 2014 och har ännu kvar sin kopparröda nyans. Dess tvärfalsar är inbördes förskjutna. Även avvattningen och alla plåtavtäckningar är av koppar.