Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KLIPPAN RISEBERGA 19:1 - husnr 1, RISEBERGA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Riseberga kyrka (akt.), RISEBERGA KYRKA (akt.)
2016-06
Exteriörbeskrivning
Kyrkobyggnaden har latinsk korsplan, med ett torn i väster, långhus och korsarmar i norr respektive söder. Tornet, brett och rektangulärt, är troligen medeltida men påbyggt 1707. Norra korsarmen byggdes 1733, södra korsarmen 1788. Kyrkans långhus öster om korsarmarna tillkom 1820 efter att den medeltida kyrkans kor rivits. Nuvarande kor är inrymt i den smalare västra delen av långhuset mellan torn och korsarmar. Under södra korsarmen finns en källare från 1937.

Murarna är troligen uppförda av gråsten med inslag av tegel i listverk och fönsteromfattningar. I tornet av gråsten finns inslag av kvaderhuggen sandsten. Kyrkan är spritputsad och vitmålad med KC-färg. Gesimser, listverk och hörnpilastrar är slätputsade. På långhusets södra och norra sida finns en utkragad list i fönstrens underkant och längs takfoten en profilerad gesims som även fortsätter längs gavelfälten. Hörnen på långhus och korsarmar markeras av hörnpilastrar. Stilen är stram klassicism.

Fönsteröppningarna är mestadels stora rundbågiga i spritputsade nischer. Fönsterbågarna är ockramålade träfönster, indelade i tre lufter och småspröjsade. Glaset är klarglas. Solbänkarna täcks av svartmålad plåt. Dessutom finns ovanför korsarmarnas ingångar små runda fönster och halvmånefönster ovanför östportalen.

Kyrkans huvudingång är genom långhusets östportal sedan 1820. Dessutom finns ingångar i båda korsarmarna i norr och söder. Östportalen har en klassisk uppbyggnad med slätputsade pilastrar som bär en arkitrav med inskriftstavla och därovan ett listverk. Korsarmarnas ingångar saknar portalomfattningar och sitter i enkla rundbågiga nischer. I tornet finns en dörröppning upptagen 1937 i ett före detta fönster från 1820.

Dörrarna från 1937 är ramverksdörrar klädda med panel. På insidan är speglarna markerade med lister delvis i ett meandermönster.
Den södra dörren är en bräddörr av ekplank eventuellt från 1787 klädd med panel.
Alla snickerier är målade ockragula med linoljefärg. 1937 försågs fönstren med innerfönster av vitmålat trä.

Tornet har i klockvåningen ljudöppningar i alla väderstreck, rundbågiga åt två håll och dubbla spetsbågiga åt två håll. Öppningarna är täckta med brädluckor. Solbänkarna är belagda med taktegel. En mängd ankarjärn av olika format finns på tornet. I tornets andra våning finns två små rundbågiga ljusöppningar med inmurat glas.

Korsarmarna och långhuset har flackt sadeltak. Den korta västra delen av långhuset med koret är smalare och har en brantare taklutning. Tornet har flackt pyramidtak och kröns av ett zinkklätt kors. Taken är täckta med rödmålad aluminiumplåt lagd i skivtäckning med förskjutna falsar. Takavvattningen är med fotrännor och stuprör med skarpa vinklar och trattformade vattkupor av röd plåt.