Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster PERSTORP ODERLJUNGA 26:1 - husnr 1, ODERLJUNGA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Oderljunga kyrka (akt.), ODERLJUNGA KYRKA (akt.)
2016-05
Exteriörbeskrivning
Kyrkobyggnaden har latinsk korsplan med långhus och två korsarmar. Koret är inrymt i långhusets västra del. Ett torn med spira och sakristia i bottenvåningen är även beläget i väster. Huvudingången är i öster. Kyrkans orientering skiljer sig alltså från den traditionella som har kor i öster. Kyrkan är symmetrisk med samma fasad mot norr och söder.

Kyrkans murar är uppförda av gråsten, men tornets övre del är av tegel. Fasaderna är spritputsade med slätputs i listverk, hörnkedjor, fönster- och dörromfattningar.
Sockeln är gråmålad och murarna är vitkalkade. Ovanför fönstren löper en slätputsad gesims, därovan ett fält som är spritputsat och sedan en profilerad slätputsad takgesims. Denna löper även längs korsarmarnas gavelrösten.

Långhuset har åtta stora fönster och korsarmarna vardera två fönster som alla är lika.
Fönsteröppningarna är rundbågiga. Ovanför öppningarna finns ett slätputsat parti som ”ögonbryn”. Gjutjärnsfönstren är indelade i två höga spröjsade delar som avslutas uppåt rundbågigt, krönt av enkelt masverk och en cirkel.
Korsarmarnas portar ingår i ett fönsterparti. Dessa är av samma typ som kyrkans övriga fönster men större och indelade i fyra rundbågiga delar.
Runda träfönster med spröjsning som en åttauddig stjärna finns i korsarmarnas gavelrösten och i tornet. Dessutom finns smala gjutjärnsfönster vid sidan om östportalen och i tornet. Solbänkarna är av gjutjärn.

Kyrkan har fyra portar, huvudingången i öster, sidoingångar i korsarmarna och prästingången till sakristian i tornet i väster. Norra korsarmens port är igensatt på insidan. Östdörren sitter i en rundbågig tvåsprångig nisch som markeras av två utkragade pilastrar vid sidorna. Dörren är en raksluten pardörr med kvadratiska fyllningar. I tympanon ovan dörren sitter en inskriptionsplatta av sten.
De två korsarmarnas ovanliga portar är lika utformade. De sitter i rundbågiga nischer som omger ett större fönsterparti av gjutjärn samt dörren. Dörrarna av trä med ramverk och fyllningar är svartmålade. Dörren omges av profilerat foder, överliggare och ett rikt utformat krönstycke av svartmålat gjutjärn. Västingången är rundbågig med en raktäckt dubbeldörr med fyllningar.
Dörrarna nås genom trappsteg av sandstensblock. Vid huvudingången finns dessutom en ramp belagd med sten och en handledare av smide.

Tornet består av tre delar, en undre fyrkantig del, ett smalare åttkantigt mittparti och därovanför en kopparklädd spira. I mittpartiet finns dubbla ljudöppningar inom en rundbågig nisch i alla väderstreck. Ljudöppningarna är täckta med brädluckor. Takgesimsen består av en tandsnittsfris. Spiran har en flack nedre del och därovan en åttkantig smal spira med smala höga träfönster. Sidorna avslutas av trekantsgavlar. Ovanför avsmalnar spiran och avslutas med kula och kors.
Taken på långhus och korsarmar är täckta med rött enkupigt tegel. Avvattningen är av vitmålad plåt.
Tornets nedre del är belagd med vitmålad plåt i bandtäckning medan spiran är belagd med kopparplåt i skivtäckning.