Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÖRKELLJUNGA ÖRKELLJUNGA 2:2 - husnr 1, ÖRKELLJUNGA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Örkelljunga kyrka (akt.), ÖRKELLJUNGA KYRKA (akt.)
2016-08
Exteriörbeskrivning
Kyrkan består av ett långhus med torn i väster, breda korsarmar mot söder och norr, i öster kor med absid. Tornet är en murad långhusförlängning och på den rider det timrade tornet. Koret är den enda del av den medeltida kyrkan från sent 1200-tal som är kvar. Långhusets västförlängning och torn byggdes 1782, norra korsarmen 1805 och södra 1846. Absiden byggdes 1955 på platsen för en medeltida absid som revs 1817.

Kyrkans murar är mestadels uppförda av gråsten. Till vissa delar som portalerna, gavelröstet mellan långhus och kor och hela absiden är tegel använt. Tornets övre del är timrad och klädd med tjärade spån. Fasaderna är spritputsade och vitkalkade med slätputs i muröppningar och lisener. En betonggjuten nedgång finns till källaren under norra korsarmen. Sockeln är putsad och tjärad.

Kyrkan har stora ockragula träfönster i rundbågiga slätputsade öppningar. Fönstren tillkom troligen 1846, en del bågar mot söder är utbytta. Fönsterbågen består av fem lufter som är spröjsade. Invändigt är fönstren vita. Innerfönster tillkom 1947. Fönstren avslutas uppåt med en lunett förutom i tornet vars fönster är rakslutna.
Solbänkarna täcks av kopparplåt, förutom absidens solbänk som är av huggen granit.

Kyrkan har fyra ingångar, huvudingång i tornet i väster, sidoingångar i korsarmarna och prästingång till sakristian i absiden. Korsarmarnas och tornets ingångar sitter i rundbågiga muröppningar. Dörrarna är klädda med gulockra träpanel i fiskbensmönster fäst med handsmidd spik. Korsarmarnas portaler markeras av slätputsade lisener som bär en trekantsgavel i vilken det sitter ett stort lunettfönster av trä. Mellan fönster och dörr sitter stenplattor med inskriptioner. Västportalen från 1782 består av ett något utskjutande parti som avslutas med en trekantsgavel. Dörren som är ursprunglig markeras med två utkragande horisontella slätputsade murband på båda sidorna och en slätputsad slutsten i dörrvalvet. Sakristians dörr från 1955 är raktäckt och klädd med liggande målad panel. Till torntrappan som inte används finns en bräddörr klädd med fiskbenspanel. Steg av granit leder till dörrarna förutom huvudingången som inte har nivåskillnad till marken.

Tornets nedre del är murad, putsad, kalkad och täcks av ett valmat tak med träspån. Därovan är tornets smalare del av timmer, som är brädfodrat, klätt med spån och avslutas uppåt med ett flackt valmat tak täckt med plåt. Tornets övre del är en åttasidig något svängd tornhuv täckt med tjärad spån och krönt med förgylld glob och kors. Dubbla ljudöppningar täckta med brädluckor finns i alla väderstreck.

Långhuset har sadeltak medan korsarmarnas tak är valmade sadeltak. Dessa tak är täckta med rött enkupigt tegel. Korets sadeltak är täckt av koppar lagd i skivtäckning. Absiden och tornet täcks av kluvna, tjärade furuspån. Täckplåtar och hängrännor är av koppar medan stuprören är brun plåt. Stuprören har kvadratiska uppsamlingstrattar.
Takfotens underslag är av tjärade brädor.