Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ESLÖV JEP KLOCKARE 7 - husnr 1, VÄSTRA SALLERUPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Västra Sallerups kyrka (akt.), VÄSTRA SALLERUPS KYRKA (akt.)
2016-02
Exteriörbeskrivning
Kyrkan är uppförd med västtorn, rektangulärt långhus stött av kraftiga strävpelare längs den södra sidan, smalare och lägre rakslutat kor i öster och en mindre sakristia åt norr. Sannolikt vilar den på en kallmurad naturstensgrund, vars stenar lär ha hämtats från Stehag. Tornets nedre delar samt långhus och kor är uppförda med tuktad gul sandsten. De övre delarna av tornet härrör till största del från 1700-talet och består av tegel och gråsten. Samtliga fasader är slätputsade och vitkalkade, bortsett från tornet som avfärgats med vit KC-färg. Takfallen på långhus, kor och sakristia är avtäckta med rött enkupigt tegel medan tornhuven är avtäckt med skivtäckt kopparplåt.

Tornfasaderna pryds av flertalet dekorativt utformade ankarslutar, vars tekniska funktion är att hålla samman konstruktionen. Ankarslutarna år norr, väster och söder bildas texten ANNO 1751, och på västfasaden står de romerska siffrorna MDC (1400). Båda årtalen markerar omfattande ombyggnader av tornet. På den södra fasaden finns ett solur från 1700-talet i kalksten och i den norra fasaden en nisch som markerar en tidigare dörröppning. Klockvåningen har stickbågiga ljudöppningar i samtliga väderstreck.

Långhusets södra sida bryts upp av två rundbågiga fönster placerade i djupa nischer med sluttande solbänkar i kalksten. Två kraftiga tegelavtäckta strävpelare stöttar långhusets i hörnen. En ritsning i den norra fasaden markerar en tidigare fönsteröppning. Även koret stöds av kraftiga strävpelarna i hörnen. Koret har två rundbågiga fönster åt söder samt ett centralt placerat fönster i östfasaden. Korets gavelröste är ornerat med treklöverformiga nischer med tunnputsat tegel lagt i fiskbensmönster samt nedanförliggande tandsnittsfris. En nisch i korets norra fasad markerar en igensatt dörröppning.

Sakristian tillkom i början på 1950-talet och har tegelavtäckt sadeltak som slutar i liv med gavelfasaden åt norr. Över mark består sockeln av otuktad natursten i liv med fasadputsen. Fönstren är placerade i inramande stickbågiga nischer. I västfasaden sitter en dörr med rombiskt utformade fyllningar.