Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KÄVLINGE HÖG 31:1 - husnr 1, HÖGS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HÖGS KYRKA (akt.)
2014-09
Exteriörbeskrivning
Kyrkobyggnaden består idag av långhus, kor, absid, torn, trapptorn och tillbyggnad utmed långhusets norra fasad. Samtliga fasader är spritputsade och vitkalkade med slätputsade omfattningar. Sockeln är skråkantad, putsad och gråmålad.
Långhusets- och korets skalmurar består av flinta och gråsten med hörnkedjor av sandstenskvadrar. Absiden består av kvadrar av helsingborgssandsten. Tornets murverk består till ljudöppningarnas underkant av skalmurar av gråsten och ovan det av tegel. Trapptornet är helt byggt i tegel liksom tillbyggnaden, utom dess västra mur där det finns ett skift gråsten närmast sockeln. Vid en undersökning 1992 hittade man två rundbågiga manshöga nischer i tillbyggnadens norra mur vilka sattes igen i samband
med utvidgningen 1807.
Långhuset och koret har trappgavlar mot öster, och tillbyggnaden har två trappgavlar åt norr. Tillbyggnadens trappgavlar är försedda med trappstegsformad blindering som följer röstets 10 tinnar. Under den finns små korsformade blinderingar och överst en trepassformad blindering. På gavelröstena sitter ankarslutar som bildar årtalet 1891.
Tornets övre parti är artikulerat med lisener som avslutas i trappgavlar mot väster och öster. Takfoten markeras med en rundbågefris. Gavelröstena dekoreras med mönstermurning. Ankarslutarna bildar året 1842. Över rundbågefrisen i höjd med nedre paret tinnar finns triangulära trappstegsformade blinderingar. Översta blinderingen är trepassformad.
På tornet sitter ankarslutar i alla väderstreck. De raka är äldst, möjligen från 1700-talet. Även trapptornet är försett med trappgavel och blinderingar.
Inga av kyrkans äldre eller ursprungliga portaler är synliga i fasaden. Alla nuvarande portaler tillkom vid ombyggnaden 1891. Västportalen som utgör huvudingången är spetsbågig med raksluten dörröppning och överljus. Dörren är en utvändigt brunmålad pardörr med åtta fyllningar per dörrblad och smidda gångjärn. De övre fyllningarna består av rutmönstrat glas. Överljuset har samma utformning som kyrkans
övriga fönster. Nordportalen har, liksom ingången i absiden, ett likartat utförande.
De befintliga fönstren tillkom 1891. I långhuset finns två fönster mot söder, i koret ett mot söder och ett mot norr. Tillbyggnaden har tre fönster, mot norr, väster och öster.
Fönstren har samma spetsbågiga form med skrånade slätputsade smygar. Fönstren består av inmurade svartmålade, småspröjsade gjutjärnsbågar med råglasrutor med vit mittdel och gul bård. I absiden finns två fönster av samma sort som de andra fast mindre. Tornet har ett fyrpassfönster i gjutjärn som sitter i västfasaden. I trapptornet finns sex smala fönster med inmurade gjutjärnsbågar. Alla fönster, utom de mindre i torn och trapptorn, har fönsterbänkar av kalksten. I tornet finns ljudöppningar i alla väderstreck. Öppningarna är spetsbågiga utom i norr där öppningen är fyrpassformad. Luckorna utgörs av brunmålade parluckor av stående brädor.
Kyrkan täcks av sadeltak utom absiden som täcks av ett halvrunt kägeltak. På långhuset och koret ligger skifferplattor av rektangulärt format. Absiden har blytak i skivtäckning av gjutna blyplåtar. Tornet, trapptornet och tillbyggnaden har svartmålade plåttak. Trappgavlarnas tinnar är avtäckta med rött tegel.