Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BÅSTAD FÖRSLÖV 30:1 - husnr 4, FÖRSLÖVS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

FÖRSLÖVS KYRKA (akt.)
2016-02
Exteriörbeskrivning
Kyrkobyggnaden består av ett långhus med integrerat kor, en smalare östsakristia, båda från 1851, och ett rektangulärt västtorn från 1775. Medeltida murverk finns dels i långhusets västgavel, som är delvis bevarad från gamla kyrkan, och dels som återvunnen sten i de yngre murverken. Under sakristian finns ett pannrum från 1929.

Kyrkan är troligtvis grundlagd på en kallmur av natursten. Alla murar är av gråsten. Tornmurverket är oputsat med oregelbunden skiftgång och utdragna fogar, övriga fasader är spritputsade och målade med kc- färg. Tornmurarna ansluter direkt till mark, övriga dagermurar står på en gråmålad, utskjutande sockel. Trapptinnarna på gavlarna är murade med gult tegel i blockförband och avtäckta med kopparplåt. På tornets mittinne står en kyrktupp. Längs långhusets och sakristians takfot går en oputsad takfotsgesims i rött tegel, uppbyggd av överst tre tegelsprång med i mitten ett strömskift, och nedanför dessa en rundbågsfris avslutad av putsade droppstenar. Det röda teglet återkommer som omfattningar kring både dörr- och fönsteröppningarna. På tornet möter yttermurarna det utkragande taket utan egentlig bearbetning.

Till kyrkorummet finns två entréer, huvudentrén genom tornets västportal och präst-entrén genom sakristian. Tornportalen är rundbågig med en raktäckt pardörr och ett halvcirkelformat överljus från 1961, där två halvcirklar och en helrund båge skrivits in. Rutorna är blyspröjsade likt solfjädrar. Dörren är uppbyggd av ramverk i oljad ek, som indelats i kvadratiska fyllningar. Sakristiaporten, förnyad 1990 men med äldre glas och beslagning, är en pardörr utvändigt klädd med brunrödmålad panel i rombmönster. Ovan dörren sitter ett lunettfönster av liknande typ som tornportens. Förutom dessa dörrar finns en modern dörr till källaren under sakristian, och en brädklädd, brunrödmålad dörr med dekorativa smidesbeslag till tornets övre våningar. Torndörren nås genom en delvis putsad granittrappa med ett enkelt smidesräcke.

De vitmålade träfönstren, insatta 1990, fördelade på fem horisontella axlar genom kyrkorummet och en axel genom sakristian. De är alla rundbågiga och uppbyggda av två rundbågigt täckta bågar och överst en cirkelformad båge. De nedre bågarna är indelade med träspröjsar i vardera 10 lufter, medan rundfönstren är blyspröjsade likt blommor. Glasen är genomgående typ antikglas. Solbänkarna är sedan 1953 gjorda av räfflad granit. På insidan av fönstren sitter tilläggsbågar, indelade på motsvarande sätt som de yttre, i tre fasta lufter glasade med klart isolerglas.

Till tornets klockvåning finns i varje väderstreck två stickbågiga, vitputsade ljudöppningar, försedda med rundbågiga ljudluckor från 1990. De är utvändigt klädda med stående, brunmålad spontad panel och beslagna med återvunna, äldre bandgångjärn.

Taken täcks av kopparplåt från 1971, lagd i skivtäckning med halvt förskjutna hakfalsar. Alla tak är sadeltak med dubbla fall, sakristians med en valmad avslutning.