Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HALLSTAHAMMAR BERGA 4:21 - husnr 5, KLOCKSTAPEL

 Byggnad - Beskrivning

KLOCKSTAPEL (akt.)
2016-10-18
Exteriörbeskrivning
I Svedvi klockstapel finns medeltida virke i stort sett genom hela byggnaden. Det finns tolv kraftiga ben och en hjärtstock som står på stenar. Syll och grundkonstruktion har inte kunnat undersökas inom ramen för projektet, men bedömningen gjordes att den har förändrats genom åren. I dess nedre delar är benen cirka 30–32 cm breda och i dess övre delar cirka 26–27 cm breda. De är cirka 9,2 meter långa och stapeln lutar cirka 25 cm inåt upptill. Hjärtstocken har fasade kanter och är 30–33 cm bred nedtill och 23–24 cm bred i överkant, där den kapats av i sen tid. Upptill har den också skarvats på två ställen genom långa snedskarvar – den första cirka 8 meter upp i konstruktionen och en skarv finns strax under där den är avkapad. Hörnben och ”mellanben” har en slits som hammarbanden är nedfällda i upptill. De ursprungliga hammarbanden, sex bindbjälkar och kortlingar finns bevarade. Kortlingarna är nedlagda i urtag ovanpå hammarbanden och sedan intappade i nästliggande bindbjälke, en konstruktion som inte känns igen från tidigare undersökta klockstaplar.

Mellan hörnbenen finns tvärplank, 8 × 18 cm stora, tapphålen är genomgående och 8,5 × 18–21 cm stora. Planken är förskjutna i höjdled, mot norr och söder sitter de ovanför planken i västra och östra väggen. I det fjärde och översta varvet av tvärplank ligger alla på samma höjd. Hur mötet ser ut inne i hörnbenet vet vi inte, men i exempel från Brevik klockstapel, Skara stift, är tvärplanken gerade i hörnbenet. Fjärde varvets plank har en mindre dimension, 8 × 10–12 cm.

Långa korslagda kryssträvor från hörnben till hörnben är monterade. De är 15 × 20 cm nedtill i klockstapeln. Förbindningarna är gjorda helt i en tredjedel med ”husning” nedtill och upptill som helt i en tredjedel och genomgående.

Konstruktionen är dymlad i förbindningar med ekdymlingar, 4–4,5 cm i diameter. Antingen är de avsågade några centimeter ut eller så har de utstickande trubbigt avslut.

Ben, strävor, plank, bjälkar och panel är av tätvuxen furu och dymlingar av ek. Allt det medeltida virket är sprättäljt och merparten är skarpkantat. Sprätthuggningen är noggrant utförd och i flera band, näst intill vinkelrätt över fibrerna. Kryssträvorna är endast barkade på två sidor och behuggna på två. Mycket tunna, knappt urskiljbara, ritsar markerar förbindningar. I tvärplanken är ritsarna mycket grova.