Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TROLLHÄTTAN JÖNSBERG 2:2 - husnr 1, GÄRDHEMS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

GÄRDHEMS KYRKA (akt.)
2002-09-18
Exteriörbeskrivning
Kyrkan ligger med koret i nordöst, men för tydlighetens skull anges nedan fiktiva väderstreck som om koret låg traditionellt i öster.
Gärdhems kyrka är en imposant särling på landsbygden, då den mer har karaktären av en arkitektoniskt genomarbetad stadskyrka. Kyrkan har ett kraftigt och högt långhus med en absid till koret åt öster och ett smalt torn med fyra våningar åt väster. Långhuset har sidoingångar i stora portaler likt frontespiser mitt på långsidorna och en likadan ingång i tornet. Korets absid är något lägre och smalare än långhuset. Alla öppningar är nyromanskt rundbågade, medan portalernas och tornets spetsiga höjdsträvan med lukarner, taköppningar, med spetsiga sadeltak är mer nygotiska. Tornets krenelering kring takfoten och konsollist, samt portarnas smidesbeslag pekar mer mot tidens medeltidsromantik.
FASAD - Hela kyrkan utom absiden, som är putsad, visar den glittriga stenstommen av oregelbundna gnejsblock (lokalt material), som är större nedtill och i hörnkedjorna. Fogarna är breda med hög cementhalt i bruket, som slätstrukits mitt på i linje med stenarnas form. Tornets och västväggens fogar saknar linjer och förefaller ha ett kalkhaltigare bruk. Hål är borrade för fuktutvandring. Kyrkans sockel är av släthuggen natursten murad med cementbruk och utkragande med fyrkantiga ventilationsgaller. Åt väster, söder och norr är stora portaler av tuktad, röd granit i små block. Detta är också materialet i fönsteromfattningarna och dekordetaljer, som är släthuggna. Under takfoten löper på alla sidor en trappstegsfris, absidens är dock grövre och rundad nedtill. På hörnen övergår frisen till små kantiga tureller med koppartak och klotkors.
Absiden har en fönsterrad upptill över hela bredden och fasaden är där slätputsad och färgad något mörkare än den nedre halvan som är spritputsad med en stor andel jämnstor ballast och kalkavfärgad i gult bruten vit. Mellan varje absidfönster sitter som trymåer halvkolonnetter, lika portalernas, på en släthuggen kalkstengesims med konsoler under trymåerna. Över fönstren löper en rundbågad dekorlist i två språng, vari en spotlight sitter till vart och ett av fönstren.
PORT - Portalerna är likadana och skjuter över långsidornas takfot likt frontespiser med branta sadeltak, något utkragande från väggen. I framkanten sitter på var sida två släthuggna halvkolonner av ljus sten, eventuellt sandsten, med tärningskapitäl placerade på höjden. Den övre är cirka hälften så hög som den undre. Halvkolonnerna vilar på höga, släthuggna gråstensplintar. Porten sitter i ett tresprångigt, rundbågat valv med ett stort överljus. Över detta finns en trefönstergrupp och längs takfoten går en fris som ger en illusion av trappstegsgavel. Första språnget har en rundstav med små prismadekorer med jämna mellanrum. Portarna är från 1992 och sitter i raka valv med konvexa hörn, och har två dörrblad med stående, vitmålad träpanel med tre ursprungliga, vertikala smidesdekorer i medeltida anda samt sparkplåtar. Vredet är litet och nyckelskylten stor. Lyktor av glas och plåt sitter på sidorna. Tre trappsteg av huggen sten leder upp till dörren. Västportalen har ett kopparklätt takfall och smala, släthuggna stenytor under fönstren med "1877" och "Oscar II" inhugget. Trappa saknas sedan 1985 men släta naturstensplattor ligger framför porten.
FÖNSTER - Alla fönster är rundbågade i grunda nischer med omfattningar, trymåer och var sin solbänk av röd granit om inget annat uppges. Snickerierna är vitmålade. Långsidorna har fyra fönsterpar var. Fönstren är smala, höga enluftsfönster, troligen original, med sex spröjsade raka rutor och två rundbågade, samt däröver ytterligare två små fält. Innerspröjsarna är gulmålad utåt. Absiden har i mitten åt öster, just över sockeln, tre lika stora tvåluftsfönster i grupp i djupa nischer med slätputsade omfattningar, målade ljusbruna. Dessa fönster har två bågar där det yttre glaset förefaller vara original i ny båge och det inre av sentida råglas försett med galler. Nedre luften är öppningsbar och bågen målad grå. Solbänken är mycket brant och av kalksten. Portalerna har upptill en trefönstergrupp med mycket smala fönster. Det mellersta är dubbelt så högt som sidofönstren och har tre rutor, sidofönstren en. Portens överljus är stort och har en tunt spröjsad trefönstergrupp med horisontalt delad mittbåge. Åt väster har långhuset ett fönsterparti på var sida, högre än långhusets, med ett rundbågat fönster överst spröjsat till sex rutor och ett kvadratiskt fönster med fyra rutor under, i samma omfattning. Tornet har på sidorna likadana fönster som långhuset. På tredje tornvåningen finns åt norr och söder ett smalt, litet fönster spröjsat till tre rutor. Ljudgluggar finns åt alla håll i stora trefönstergrupper, med luckor målade vitgrå likt portarna och med små liknande smiden Endast nedre delen i mittbågen öppnas.
TAK - Alla tak har skiffertäckning. Sadeltak täcker långhuset och ett rundat tak sitter över absiden. Fyra mycket små, trekantiga takfönster med koppartak finns på var sida av långhustaket. På var sida av torntaket finns lukarner med ett högt, spetsigt sadeltak, täckt av kopparplåt över en rundbågad öppning. Under dem är ett kort utvikt takfall, kopparklätt i skivtäckning med förskjutna hakfalsar i storplåtsformat, som vidgas ned till ett dekorativt, bastant granitparti med krenelering med vinkelbrutna krön och en meanderbårdsaktig reliefdekor, samt en kraftig konsolfris under. Alla nockar kröns av solkors med förgyllda klotändar. Stuprännor finns endast vid västporten.