Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FALKÖPING HÄLLESTAD 9:1 - husnr 1, HÄLLESTADS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HÄLLESTADS KYRKA (akt.)
2001-05-31
Exteriörbeskrivning
HÄLLESTADS KYRKA - Träkyrkan har ett rektangulärt långhus, en något lägre kor- och sakristiedel med ett tresidig absidparti åt öster. Åt väster finns ett smalare, fyra våningar högt torn.
TAK - Långhuset samt kor- och sakristiedelen har sadeltak klätt med svartmålad järnplåt lagd i storformat med jämna falsar. Taket skjuter ut en bit från fasaden med synliga taksparrar. Taket har hängrännor och tillhörande stuprör i omålad plåt. Tornhuven är täckt med kopparplåt lagd med jämna falsar. På tornhuven finns en fyrasidig lanternin med avfasade hörn. På lanterninen finns en mindre huv ovanpå vilken, en nedtill något utbuktande, spira är placerad. Denna kröns av en förgylld kula och ett solkors. Torntaket har hängrännor och en stuprör av koppar.
FASAD - Fasadpanelen är vitmålad och alla snickerier, såsom fönster, dörrar och ljudluckor är målade i brunt. Fasaden är täckt med liggande, vitmålad träpanel. Knutbrädor markerar byggnadens hörn. Långhusets fasad är indelad i tre partier genom vertikala, något bredare, brädor. I varje tredjedel finns en fönstergrupp. Tornets fasader är horistontellt uppdelade med större partier av stående panel och mindre med liggande panel. Kyrkan har en sockel av röd granit.
FÖNSTER - Långhuset har på varje sida tre grupperingar med tre rundbågiga fönster i varje. Fönstergruppen har en omfattning i trä, målad vit, som upptill är dekorerad av små "rundlar" och uppåt avslutas med en profilerad list. Korabsiden har dubbla fönster i de båda sidofasaderna. Fönsteromfattningarna har ett gavelfält upptill med rundlar ovanpå hörnen som dekoration. I kordelens norra del, som fungerar som sakristia, finns ett par fönster som är lägre och smalare än de i långhuset. I torrnets första våning finns ett rundbågigt fönster åt norr och och ett åt söder. Ovanför porten finns ett överljus i lunettform. Tornets andra våning har åt väster ett fönsterband med fem mindre, rektangulära fönster.
Tredje våningen markeras av att den liggande panelen åt söder, norr och väster har var sitt utanpåliggande andreaskors. Varje korsmitt fungerar som korspost i ett fönster. I fasaden på fjärde våningen finns en ljudlucka i varje väderstreck. Ljudluckorna har vardera två dörrar med liggande jalusipanel förutom den västra där panelen är spontad. Dörrarna har tresidiga överstycken. Lanterninens fyra fönster är rundbågiga med horisontell mittspröjs och mindre spröjsar längs ytterkanterna.
PORTAR - I tornets första våning finns huvudingången inramad av en "förstukvist" med mycket snickarglädje och sidoräcken med svarvade balustrar. Ingången höljs av ett sadeltak täckt med omålad, förzinkad plåt och bruna vindskivor med utsågad dekor. Upp till dörren leder en granittrappa med tre steg och sidostycken. De enkla trappräckena i smide är sannolikt senare tillkomna.
Västporten består av en pardörr med rundbågigt överstycke, klädd med stående pärlspånt och som har utanpåliggande, snirkliga smidesbeslag. På kordelens södra fasad finns en enkel, utåtgånde dörr som utvändigt är beklädd med stående panel. Dörren leder in till ett förvaringsutrymme för trädgårdsredskap. Till dörren leder en trappa i granit. Utifrån sakristian leder en dörr, lik den på sydfasaden, med tillhörande trappa i granit och med sidostycken. Intill absidens östvägg står en äldre gravhäll lutad.