Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FALKÖPING VÅRKUMLA 8:1 - husnr 1, VÅRKUMLA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VÅRKUMLA KYRKA (akt.)
2001-06-27
Exteriörbeskrivning
VÅRKUMLA ursprungligen medeltida KYRKA består av ett rektangulärt långhus med smalare och lägre kor i öster, tillbyggd sakristia åt norr och tillbyggt vapenhus åt söder.
TAK - Alla byggnadsdelar har sadeltak belagt med nytt, enkupigt lertegel. Taken har gråmålade vindskivor av trä samt hängrännor av omålad, förzinkad plåt. På korets taknock, åt öster med årtalet 1911, samt på långhusets taknockar finns vindflöjlar i smide. Takskägget är undertill klätt med gråmålad pärlspåntspanel.
FASAD - Alla byggnadsdelar har relativt nykalkade fasader som åt söder och väster är putsade med en slätkvastad puts och åt öster och norr med spritputs. På den norra fasaden kan man se den medeltida kyrkans omfattning i och med att den östra delen har en låg sockel av natursten. Sakristian har en utskjutande, spritputsad sockel. På sakristians norrfasad finns en sten med årtalet 1819 inhugget. Genom långhusets söderfasad sitter dragjärn. Väster om sydporten finns delar av en liljesten framtagna i murverket.
FÖNSTREN är två åt söder och tre åt norr i långhusfasaden, ett mindre i västfasaden samt i koret ett åt söder. De sitter något indragna i fasaden i segmentbågiga fönsteröppningar med brunmålade fönsterbleck nedtill. Bågarna är målade i brunt, har korspost och småspröjsade lufter och är sannolikt från tiden runt förra sekelskiftet. På sakristians västra fasad finns ett rektangulärt fönster med mittpost och varje luft spröjsad till åtta rutor.
PORTAR - Vapenhuset har en relativt nytillverkad, brunmålad/tjärad port med inåtgående pardörr från renoveringen 1997-98 och som sitter något indragen i fasaden. Dörrbladen har fiskbenspanel av pärlspånt upptill och nedre tredjedelen har liggande pärlspåntspanel. Utanför porten finns en nyare avsats i kalksten med reversibel handikappramp åt väster. Den relativt recenta sakristiedörren på östra fasaden är klädd med liggande, brunmålad panel. Utanför porten finns en recent avsats av kalksten och under ingången, åt öster, leder en cementrappa med smidesstaket ned till ett pannrum.