Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FALKÖPING GAMLA STAN 5:1 - husnr 1, SANKT OLOFS KYRKA (FALKÖPINGS KYRKA)

 Byggnad - Beskrivning

SANKT OLOFS KYRKA (FALKÖPINGS KYRKA) (akt.)
2001-06-20
Exteriörbeskrivning
S:T OLOFS KYRKA I FALKÖPING har ett rektangulärt, högt långhus, lägre och smalare kor samt absid åt öster, vidbyggd sakristia, invid långhuset, åt norr samt ett västtorn.
FASADER - Långhuset och absiden har oputsade väggar vilka blottar ett murverk som berättar om förändringar genom tiderna, bl.a. om mindre fönster, tidigare portar samt om hur kyrkan byggts till åt väster. Tornet, sakristian och koret, är spritputsade men ej avfärgade. Under torntaket sitter en kopparbeslagen gesims med kantiga profiler. Tornets huggna kantkedjor och den igensatta korportalen är ej överputsade. Under takfallet på sakristian finns en enkel gesims, putsad likt väggarna.
TAK - Långhus, kor har spåntäckta sadeltak. Absidens halvrunda tak är också täckt med spån. Tornets tak är helt täckt med kopparplåt. Den nedre delen är tälttaksliknande med fasade hörn och har frontoner med igensatta luckor. Tälttaket avslutas uppåt av en smalare, åttasidig lanterninliknande del med urtavlor åt fyra väderstreck. Den smala tornspiran kröns av ett kors och en vindflöjel, båda i smide. Hängrännor och stuprör är av koppar och vindskivorna är brunmålade. I öster, på långhusets taknock, finns en skorsten inklädd med kopparplåt.
FÖNSTER - Långhuset har tre fönsteröppningar åt söder och tre åt norr samt koret åt ömse håll. Fönstren är högsmala med segmentbågeformad överdel och sitter något indragna i fasaden. Fönsterbänkarna är av sedimentär bergart och täckta med fönsterbleck av kopparplåt. Fönstrens ytterbågar är indelade i tjugoen mindre lufter som i sin tur är blyspröjsade till fyra rutor. Alla fönsterbågar är målade i en ljust grå färg. På absidens sydsida finns ett gotikinspirerat fönster med masverket uthugget i sandsten och, åt öster, en rundbågig fönsteröppning där den yttre bågen är uppdelad i tre lufter. Sakristian har ett rundbågigt fönster åt norr och ett åt öster samt ett litet i marknivå. Strax söder om sakristiedörren finns ett mycket smalt ljusinsläpp in till WC:t. Tornets norra sida är helt blind men västfasadens norra del har fyra, mycket små, stående rektangulära fönster i lodlinje.
Strax ovan västportalen finns ytterligare ett litet fönster med båge i kalksten. Den östra tornfasaden har fönster i tre våningar; de nedersta med båge av sandsten medan de två övre fönstren sitter i bågar av trä som målats ljust grå. Dessutom sitter ett kvadratiskt fönster i långhusets östvägg ovan kordelens taknock.
PORTALER - Långhuset sydfasad har en spetsbågig, unggotisk sydportal med en medeltida dörr klädd med band av järnplåt. I sakristians västra fasad, under ett överljus, finns en dörr beklädd med stående träpanel. Nedanför finns en trappa med tre steg i natursten.
Västportalen från ca 1850 är rektangulär och markeras genom en enkel omfattning av huggen kalksten. Porten, som är från 1900-talet, består av dubbla dörrblad med stående brunbetsad träpanel och horisontella järnband samt en dragring i smide. Utanför portalen på marken ligger en kalkstensplatta. Ovanför portens överstycke finns en polerad sandstensplatta med citat ur Psalt. 100:4.