Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FALKÖPING DALA 33:2 - husnr 1, DALA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

DALA KYRKA (akt.)
2001-05-10
Exteriörbeskrivning
DALA KYRKA är uppförd i kalksten och präglas exteriört av nygotik med strävpelare på såväl torn som långhus.
Kyrkobyggnaden består av ett smalare torn åt norr, långhus som åt söder avslutas med ett rakslutet kor samt tillbyggd sakristia. Torn och långhus är putsade med vit spritputs och slätputsade partier runt de spetsbågiga fönsteröppningarna samt som inramning på strävpelarna. Långhuset har ett flackt sadeltak täckt av enkupigt flacktegel. Hängrännor och stuprör av kopparplåt. Varje hörn av långhuset pryds av strävbågar i två etapper med uppstickande fialer, avtäckta med torntak i koppar. Under det något utskjutande taket finns en enkel, slätputsad gesims med två vulster och ett slätputsat band nedtill. Väggarna på såväl torn som långhus avslutas nedtill med en sockel av granit.
PORTAR - Centrerad på långhusets västra fasad finns en portal i ett utstickande vindfång med sadeltak. Porten är, liksom tornporten tresprångig med spetsbågig dubbeldörr, sannolikt ursprunglig. I gavelfältet finns ett rosettfönster.
FÖNSTER - Varje långsida har fyra fönster, två på varje sida vindfång respektive sakristia. Mellan varje fönster finns en kortare strävpelare. De spetsbågiga fönsteröppningarna pryds upptill med en enkel, putsad fönsteromfattning och nedtill finns en solbänkar av kalksten. Fönsterbågarna, som sannolikt är ursprungliga, är av trä med formen av två lancettformade halvor som i fönstrets spets har ett trepass. Fönstren är målade i en mörkt brun kulör. Den rakavslutade korväggen åt söder har två strävpelare mellan vilka det finns två spetsbågiga fönster, lika de övriga men smalare och högre. Mellan dessa fönster i höjd med långhusets takslut finns ett mindre rosettfönster.
TORN - Tornets tre våningar avspeglar sig i exteriören. Första våningen har åt norr ett utskjutande vindfång, krönt av sadeltak med ett mindre kors på krönet. Porten liknar den västra. Andra våningen har en dekoration i form av slätputsade, likarmade kors åt öster och väster och ett rosettfönster åt norr. Tredje våningens början markeras av en gördelgesims och ovan denna finns, på samtliga fyra sidor, ett par spetsbågiga tornluckor med dörrar av liggande panel. Denna våning pryds av slätputsad ornamentik med pilastrar och lombardiska bågar. Tornkroppens avslutas uppåt med fialer i vart hörn och mellan dem uppstickande gavelfält med tornur utan siffror. Den högsträckta och smala tornspiran är täckt med kopparplåt och avslutas upptill med ett kors av koppar.
SAKRISTIA - Centrerad på långhusets östra vägg ansluter en senare tillkommen sakristia med stomme av tegel. Sakristian har en källare som fungerar som pannrum och en vind med textilförvaring. Sakristian har sadeltak täckt med grönmålad bandplåt med ojämnt förskjutna falsar samt skorsten i tegel. Ingången sker åt söder genom en spetsbågig enkeldörr som nytillverats år 2000 som en kopia av den ursprungliga. Utanför finns en trappa av kalksten i fyra steg.