Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FALKÖPING SLÖTA 21:1 - husnr 1, SLÖTA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SLÖTA KYRKA (akt.)
2001-08-08
Exteriörbeskrivning
SLÖTA nyklassicistiska KYRKA har ett rektangulärt långhus, ett kor med en rundad östvägg och ett fyra våningar högt västtorn.
TAK - Långhusets sadeltak, liksom det rundade sakristietaket och tornhuven, är täckt med kopparplåt som lagts i skivtäckning med förskjutna hakfalsar. Tornet kröns av en klockformad huv med tornur åt fyra väderstreck. Urtavlorna är gröna med förgyllda siffror och visare. Ovanpå huven finns en sexsidig lanternin med rundbågiga öppningar som nedtill har spaljéstaket. Lanternintaket kröns av ett förgyllt kors på en kula. Kyrkans tak har nedtill fotränna och stuprör i koppar. På sakristietaket finns en hög skorsten av lertegel.
Kyrkans FASADER är spritputsade med varierande grusstorlek och har slätputsade hörnmarkeringar liksom omfattningar kring fönster och dörrar. Nedtill är putsen rakt avhuggen några decimeter ovan marknivå för att förhindra fuktvandring. Tornets första våning markeras av en gördelgesims i form av ett slätputsat hålkärl. I första våningen finns åt norr och söder igensatta, rundbågiga fönsteröppningar vilkas nischer är slätputsade. På tornfasaderna finns synliga ankarjärn. Ovan porten åt väster står det med järnslag årtalet 1794.
FÖNSTER - Södra och norra fasaderna är uppbrutna av vardera fyra, den östra av tre, rundbågiga fönsternischer med fönsterbleck av kopparplåt. De spröjsade fönsterbågarna, som är målade i en ljust grå kulör, sitter något indragna i fasaden. Rakt ovanför västporten finns ett spröjsat rundfönster. Tornets tredje våning markeras av äldre fönster med mittpost och spröjsade rutor åt norr och söder. I tornets fjärde våning finns höga ljudluckor med spaljépanel åt alla väderstreck. Likt tornfönstren sitter dessa i segmentbågeformade nischer och är målade i en grågrön kulör. Små, rektangulära fönster till källarvåningen under sakristian finns åt nordost och sydost.
PORTAR - Nordportalen, med klassicerande detaljutformning, är utskjutande och centrerad på långhusfasaden. Portikens tak är rundat och belagt med kopparplåt och kröns av en förgylld kula. I gavelpartiet finns ett rundfönster som är spröjsat i en stjärnform där de inre delarna har kolorerat glas. Fönstret omges av en äggstavslist. Porten är i form av en pardörr vars dörrar är klädda med liggande band av kopparplåt. Föregående gäller även sydportalen. Utanför vardera finns två trappsteg av sedimentär bergart. Tornets västportal har rakt överstycke och sitter i en djup, tvåsprångig, segmentbågeformad nisch. Dörren är klädd med kopparplåt och försedd med en dragring av smide. Utanför finns en avsats i kalksten. Sakristians ingång, i nordöstra absidväggen, nås via en trappa med sex steg av kalksten och ledstänger i svart smide. Dörren är klädd med band av kopparplåt och på draghandtaget finns årtalet 1960. Under sakristian finns en källarvåning med ingång i markplan rakt från öster. Dörren är äldre och klädd med pärlspånt och har ett äldre smideshandtag.