Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FALKÖPING TRÄVATTNA 8:1 - husnr 1, TRÄVATTNA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

TRÄVATTNA KYRKA (akt.)
2001-06-13
Exteriörbeskrivning
TRÄVATTNA KYRKA - har ett långhus med rakt avslutat kor, vidbyggd sakristia åt norr och ett smalare västtorn med fyra våningar, eller fem med vinden. Tornet har trappstegsgavlar vilket ger kyrkan något av ett sydskandinaviskt utseende.
TAK - Långhusets sadeltak är täckt med enkupigt lertegel och har nockbräda och vindskivor av koppar. Längst ut åt öster, på nocken står ett förgyllt kors. Tornets trappstegsgavlar vetter åt väster respektive öster och varje gavel består av nio avsatser som är avtäckta med kalkstensskivor. Sadeltaket mellan gavlarna är täckt med tvåkupiga betongpannor. Hängrännor och stuprör är av gråmålad plåt.
FASAD - Under takskägget ansluter en vit, profilerad gesims som nedtill har en utanpå putsen sittande träfris med rundbågemöster. Alla fasader är spritputsade och kalkade vita. Hörnpartierna och fönsteromfattningarnas bågdelar är slätputsade. Korväggens och tornets gavelfält har varsin slätputsad rundel med ett gråmålat grekiskt kors. Nedtill avslutas fasaderna, även på koret, av en något utskjutande sockel av natursten. Tornkroppens början markeras av profilerade, putsade gesimser åt norr och söder samt av en slätputsad rand åt vardera väster och öster. Spridda över fasaderna, även långhusets, finns enkla ankarjärn i smide. På tornets norrsida finns en äldre gravhäll av kalksten uppsatt. I västra hörnet mellan sakristian och långhuset finns två äldre gravstenshällar.
FÖNSTER - Den södra och den norra fasaden har vardera fyra rundbågiga fönsternischer, något indragna i fasaden och med solbänkar av kalksten. Långhusets östvägg har tre rundbågiga fönster där det i mitten är bredare och högre än de två flankerande. Fönsterbågarna är småspröjsade med rundbågiga överstycken och målade i en ljust grå kulör. I tornets tredje våning finns rundbågiga, högsmala fönster med blyspröjs. Andra våningen får ljus genom portens ett lunettfönster likt söderportens. I sakristians norra fasad finns ett rektangulärt fönster vars ytterbågar är blyspröjsade till sex rutor.
LUCKOR - Tornets gavelpartier har rundbågiga vindsluckor åt öster och väster. Den fjärde våningen har ljudluckor åt alla väderstreck. Samtliga luckor har fiskbenspanel men endast ljudluckorna är öppningsbara på mitten.
PORTAR - Mitt på den södra fasaden finns en utskjutande portik med ett plåtklätt (koppar?) sadeltak, putsad huvudgesims och gördelgesims. Entrédörren är målad i en hudfärgad/rosa ulör, vilket gällar alla dörrar och tornluckor, och sitter i ett något indraget, slätputsat och rundbågigt mittparti med en äggstavslist upptill. Porten består av två dörrblad vars övre delar har profilerad panel i finskbensmönster och de nedre tredjedelarna ett snedställt rutmönster. Mönstren skiljs åt av en list. Ovanför dörren finns ett lunettfönster och, ytterligare därovan, ett rundfönster. Utanför portiken finns två trappsteg av kalksten. Västportalen i tornet liknar den södra. Utanför dörren finns en recent kalkstensavsats med ett trappsteg. Åt söder finns en mindre, reversibel handikappramp av aluminium med ett enkelt räcke. Sakristians ingång sitter på den östra fasaden och består av en beklädd dörr med profilerad panel lagd i fiskbensmönster. Utanför finns en kalkstenstrappa i fem steg.