Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FALKÖPING ÅSARP 19:1 - husnr 1, ÅSARP-SMULA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÅSARP-SMULA KYRKA (akt.)
2001-06-19
Exteriörbeskrivning
ÅSARPS nygotiska KYRKA har ett rektangulärt långhus, femsidigt korutsprång, tillbyggd sakristia åt norr samt ett fyra våningar högt västtorn. Sakristian är nästintill kvadratisk i sin planlösning och nås från långhuset genom en liten gång. Undertill finns en källare med ingång under marknivå och med trappa från söder.
TAK - Långhuset har ett sadeltak som är täckt av enkupiga, röda betongpannor. Nedtill i takfallet finns fot- och stupränna i koppar. Över absiden är taket valmat och på taknocken, strax ovan valmningen finns en skorsten inklädd i kopparplåt. Torntaket är ett tälttak klätt med kopparplåt som är lagd med jämna hakfalsar. Åt alla väderstreck finns tornur i frontespiser med vimperger upptill. Vimpergerna och torntaket pryds upptill av sirliga smideskors lika dem över sidoportalerna. Under tornets takfall finns en slätputsad list som nedtill har ett utsparat mönster i form av treklöver. Sakristian har ett pagodformat tälttak som kröns av en strålomgärdad kula av koppar. Den lilla gången som ansluter sakristian från långhuset täcks av ett kopparplåtstäckt sadeltak.
FASAD - Kyrkans fasader är spritputsade (KC?) och avfärgade vita. Nedtill avslutas fasaden med en utskjutande sockel av granit och upptill av en putsad gesims i form av en hålkärlslist. Invid långhusets och tornets hörn finns enkla, kopparplåtsavtäckta strävbågar.
FÖNSTER - I den södra respektive norra långhusfasaden finns fyra spetsbågiga fönstersnischer. I korutsprångets tre väggpartier finns fönster lika långsidornas. Nedtill i varje fönsternisch finns en solbänk av granit och fönstret är uppdelat i ett slätputsat "masverk" i form av två lansettfönster med ett rundfönster upptill (vidare beskrivning se interiör) som är gjutjärnsspröjsade i mindre rutor och vitmålade. Tornets första våning har i sydfasaden ett lansettfönster likt övriga fönster. I tredje våningen finns ett rundfönster åt väst med ett masverk i form av ett fempass. I fjärde våning, åt alla väderstreck, sitter ljudluckor med liggande jalusipanel i spetsbågiga nischer. Sakristian har rektangulära, gråmålade fönster med mittpost och blyspröjsad ytterbåge åt norr och väster. Förbindelsegången har ett mindre fönster åt öster och ett litet källarfönster åt norr.
PORTAR - Mitt på var långhusfasad, mellan fönstren, finns en portal med samma bredd och höjd som fönsternischen. Portalen, som är tresprångig, skjuter ut något från fasadlivet och har en vimperg upptill som skjuter upp ovan takfallet likt en fronton. I vimpergens gavelparti, som är spritputsat, finns en nisch i form av ett trepass i vilken det finns en kalkstensplatta. På den åt söder är årtalet 1883 inhugget, det år då kyrkan uppfördes under Oscar den II:s levnad och på plattan ovan den norra portalen finns årtalet 1940, då kyrkan restaurerades. Vimpergen kröns av ett sirligt utsmyckat smideskors. Portalnischen har upptill i gavelpartiet ett fönster likt övriga och nedan detta en kopparplåtstäckt pardörr med en dragring av smide i varje dörrblad. Nedtill finns en granittrappa i tre steg. Huvudingången åt väster i tornets första våning utgörs av en tresprånging, slätputsad och spetsbågig portal som sitter indragen i fasadlivet. I gavelfältet finns en stentavla där "CARL XIV JOHAN 1830" står inhugget med förgyllda bokstäver under en kungakrona. Porten nedtill består av en inåtgående pardörr lik dem åt söder och norr. Utanför finns en fritrappa i granit i tre steg samt handikappramp åt söder. Ingång till sakristian finns i gångdelens västfasad i form av en dörr med segmentbågeformad överdel som är täckt med kopparplåt. Utanför finns en trappa med tre steg av granit.