Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÅRJÄNG ÅRJÄNG 4:126 - husnr 1, SILBODALS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SILBODALS KYRKA (akt.)
2002-09-17
Exteriörbeskrivning
Silbodals stenkyrkobyggnad uppfördes under åren 1855-59 efter ritningar av arkitekt C G Blom Carlsson och ligger orienterad i nord-sydlig riktning. Kyrkan är en långhuskyrka som uppdelas i torn, långhus, kor och absid. Absiden har snett avskurna fasader. Västtornet kröns av en hög lanternin med spira, omgiven av små hörntureller. Exteriören är välbevarad och ett tydligt exempel på den mer elaborerade nyklassicismen som präglade kyrkoarkitekturen strax efter 1800-talets mitt. Fasaden som är gul- och vitputsad och har vissa renässansinspirerade byggnadsdetaljer som restaurerades så sent som 2002.
Fasaderna är brädrivna och artikulerade med slätputsade formelement som gördelgesims ovan sockeln, en kraftig utskjutande takfot, hörnlisener, kraftig konsolgesims och på absiden löper en rundbågsfris under en konsolgesims. Yttermurarna är av gråsten till fönsterbröstningen, därovan tegel. I tornet går gråstenen upp till tredje våningen.
Långhuset är täckt med ett sadeltak belagt med rektangulärt huggen glavaskiffer samt längs takfoten svartmålad plåt. Absiden med tälttak täckt av skiffer. Gesimser och lister täcks av kopparplåt. Sockeln är svagt utskjutande med rak översida, av släthuggna granitkvadrar.
Huvudingången finns via tornet på den norra fasaden, på östra och västra fasaderna finns sidoingångar till långhuset. Ingångarna omges av portalomfattningar som bildar svagt utskjutande risaliter under sadeltak. Portalomfattningen i tornets norrfasad avslutas med en rak fronton som vilar på en konsolgesims. Portalen är rundbågig och perspektivisk. Ovan portalen sitter en tavla om kyrkans byggnation, svart med förgyllda bokstäver. De båda sidoingångarna har portalomfattningar som avslutas med en triangulär fronton och konsolgesims. Innanför lisener finns ett arkadmotiv som vilar på släta pilastrar. Portarna är rakt avslutade och ovanför bågen finns ett ekerfönster. Nocken på frontonerna kröns av kors. Portar med pardörrar med fyllningar, samtliga målade brunröda.
Tornet är fyrsidigt och byggt framför den norra gaveln, sammanbyggt med långhuset. Ovanför långhusets tak övergår tornet till en mer artikulerad form och pryds av hörnlisener som avslutas med miniatyrtorn, tureller, som kröns med spiror av skivtäckt kopparplåt. Tornets övre del är genombrutet av fyra rundbågiga ljudgluggar som har ett till formen gotiskt masverk. Luckorna är av trä målade brunröda, listverket grått. Tornet avslutas med en oktagonal lanternin, målad brungrön med gråa listverk. På lanterninen finns småspröjsade fönsteröppningar i varje fasad, bågarna målade grå. Lanterninen avslutas med en konsolgesims och en koppartäckt spira beriden av ett litet kors på en kula.
Fönsteröppningarna är rundbågiga. På långhusets norra gavel, på ömse sidor om tornet, samt i långhusets portalomfattningar finns så kallade ekerfönster. I tornet ovanför portalomfattningen finns ett rundfönster med spröjs i form av en sexuddig stjärna omslutande ett sexpass. Spröjs till fönsteröppningarna är av trä målade grå och glasen smårutiga.
Entrétrappor är av granitstenar. Den östra ingången är tillgänglighetsanpassad genom en vidbyggd stenlagd ramp med smidesräcke.