Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KRISTINEHAMN ÖSTERVIK 1:9 - husnr 1, ÖSTERVIKS KAPELL

 Byggnad - Beskrivning

ÖSTERVIKS KAPELL (akt.)
2005-08-02
Exteriörbeskrivning
Österviks kapell är en röd tegelbyggnad uppförd i två våningar med en förhöjd sockelvåning i granit, en vindsvåning med korsvirkesinslag samt ett högt torn. Byggnadens formspråk är präglat av nygotikens medeltidsinfluerade och romantiserande drag med markerade växlingar i volymer och material, samt uppvisar naturtrogna material och hantverksmässigt utförande.
Byggnaden har en såväl profan som sakral karaktär. Fasaderna är varierade och har alla olika utseende. Materialvalet för byggnaden är genomgående. Den förhöjda sockelvåningen är utförd i råhuggen granit. Väggarna är uppmurade av rött tegel i blockförband där hörnkedjor, fönsteromfattningar, takfot och den mindre tornutbyggnaden markerats i vit slätputs. Den övre våningen, vindsvåningen och det höga tornets övre del artikuleras genom synlig korsvirkeskonstruktion med tegelfyllning. Byggnadens branta takfall är belagda med skiffer. Över församlingssalen och kyrkorummet är taken valmade och försedda med takkupor, medan vindsvåningens sadeltak försetts med valmad spets. Regnvattensystemet består av fotrännor och stuprör i plåt.
Byggnaden har en oregelbunden plan bestående av två rektangulära byggnadskroppar som är förskjutna i förhållande till varandra och som förbinds genom en mellanliggande hall. I norr finns ett högt vidbyggt rektangulärt torn och i sydvästra hörnet ett mindre sexkantigt torn med spira krönt av ett latinskt kors. Även det höga tornet i norr kröns av ett kors med kulor samt har likt de övriga takfallen och takkuporna nockarna försedda med akroterier. Järndörren till tornet nytillverkades 1966 av smed Lars Holmström, Arvika. Klockan i tornet är gjuten av K.G. Bergholtz Klockgjuteri i Sigtuna 1968. Tornets gavlar har klätts med panel och har liksom de små takkuporna, korsvirkesdetaljer och vindskivor en faluröd kulör. Runt tornets övre del löper en vitputsad rundbågefris.
Entrén pryds av en stor veranda som bärs upp av pelare i granit och dess golv är belagt med röda och grå kalkstensplattor och trappan är byggd i granit. Portarna till församlingssalen och den gamla entrén till kyrkorummet är av ek och försedda med överljus. Fönsterbågarna i entréplan är utförda i gjutjärn, övriga i trä. Byggnadens fönster har många olika former. Kyrkorummet har markerats i exteriören med sina karaktäristiska fönster. Vid koret är fönstret tredelat medan fönstren i västra långväggen är tvådelade. De har en trepassformad överdel. Det mindre hörntornets fönster följer samma mönster men kröns dessutom av ett mindre fönsterparti med fyrpass. Samtliga fönster har fönsterbleck av rödmålad plåt. Församlingssalens stickbågiga fönster är försedda med korspost.