Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MALMÖ SJÖMANSGÅRDEN 1 - husnr 3, SJÖMANSKYRKAN

 Byggnad - Beskrivning

SJÖMANSKYRKAN (akt.)
2017-09-18
Exteriörbeskrivning
Anläggningen består av två längor i ett och ett halvt plan från 1850-talet respektive 1909. Dessa längor förbinds i norr med det mindre S:t Nicolai kapell från 1969. Längorna innehåller samlingsrum och kontorsrum till Malmö pastorats administration. Mellan byggnaderna finns en kullerstenslagd entrégård som i söder är omgärdad med mur och stiglucka.

S:t Nicolai kapells murar är uppförda i tegel på in- och utsida med mellanliggande isolering. Teglet är i varierade röda nyanser murade i enbart löpskift. Sockeln är gjuten betongsockel. I en tvärställd murpelare mot kapellets södersida hänger kyrkklockan. Framför kapellets södersida löper en glasad gång som förbinder kapellet med de båda längorna. Fönstren är träfönster med isolerglas, indelade i mindre kvadratiska rutor.
Glasgången har tak av falsad koppar. I kapellets södra gavel finns två rektangulära träfönster med isolerglas. Samtliga fönster är vitmålade. Fönsterbläcken är av koppar. På västra takfallet finns en stor taklanternin, klädd i koppar, med sex fasta fönster med isolerglas.
Sadeltaket är belagt med enkupiga gula tegelpannor. Takpannorna ligger ut i fasadliv utan takutsprång och plåtar. Takavvattningen är delvis av koppar, delvis brun plåt. Under hängrännan sitter plåt, tillkommen vid senaste renoveringen.

Östra längan, Väktaregården, är förmodligen ritad av Brunius på 1850-talet. Murarna är av handslaget tegel i gult och rött med flera nyanser. Skiftet är renässansförband med vartannat löpskift och koppskift. En utkragande putsad gesims i tre språng löper längs takfoten. Gaveln mot söder är en typisk Bruniusgavel med 13 trappstegstinnar avtäckta med tegelpannor. Gavelfasaden är dekorerad med blinderingar.
Fönstren är mestadels rektangulära tvålufts, vitmålade, spröjsade, träfönster med ett stående murskift ovan fönstret. Solavskärmning med persienner i ljusröda plåtkasetter sitter ovan fönstren. Fönsterbläcken är av koppar. Dörrarna är vita spröjsade glasdörrar med stickbågig överkant. Sadeltaket är belagt med enkupigt gult tegel. Takkupor sitter längs hela taket på både öst och västsida. Takavvattningen är delvis av koppar, delvis brun plåt.

Västra längan har murar av rött tegel med inslag av mörkare stenar. Takgesimsen av tegel är utkragad i två språng. Sockeln är av betong. Framför längan är byggt en lång glasad gång som förbindelselänk. Glaset är småspröjsat i kvadratiska rutor. Fönster och fönsterdörrar i byggnaden är dels i vitmålat trä och vissa är bytta till vita aluminiumpartier. Fönster och dörrar är stickbågiga med ett stående murskift ovanför.
Fönsterbläcken är av koppar. På norra gavelns andra våning är fyra fönster från ett fartyg insatta. Dessa fönster omramas av stående teakpanel. Sadeltaket är täckt med gult enkupigt taktegel. Takpannorna ligger i fasadliv på gavlarna, utan plåt på norrsidan och med kopparplåt på södersidan. Kopparklädda takkupor finns på taket. Takavvattningen är delvis av koppar, delvis brun plåt.

I hörnet mellan längans och kapellets glasgångar finns entrén i ett utskjutande parti som är klätt med stående vit träpanel med en taksarg av koppar. Entrédörren är ett glasat småspröjsat vitt aluminiumparti.