Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MALMÖ INNERSTADEN 6:29 - husnr 1, SANKT JOHANNES KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SANKT JOHANNES KYRKA (akt.)
2017-02-15
Exteriörbeskrivning
Kyrkan i jugendstil är uppförd som en äkta basilika med treskeppigt långhus och korta korsarmar åt norr och söder. Långhusets mittskepp är högt med fönster, ett så kallat klerestorium, ovanför de låga sidoskeppen. Koret i öster är polygonalt. Tornet är ovanligt placerat i nordost mellan norra korsarmen och koret. Sakristia, trapphus, vapenhus och ingångar är placerade som utbyggnader till kyrkan. Två runda trapphus, tureller, flankerar huvudingången. Fasaden är av rött tegel med stora inslag av natursten och indelad med strävpelare. Taket är belagt med glaserat tegel och koppar.

Kyrkans ytter- och innermurar är uppförda av tegel. Fasaden är byggd i rött handslaget tegel från Börringe tegelbruk. Kyrkans sockel är ett högt skift av granit och därovan två skift av kalksten varav den översta är en profilerad sockelgesims. Bottenvåningen är klädd med natursten delvis med råkoppbehuggning. Inslagen av natursten i fasaden är mestadels kalksten från Närke men även Gotlandskalksten, kritsten och sandsten förekommer. Fasaden indelas av strävpelare av tegel med hörnstenar av kalksten. Fasaderna avslutas med en takgesims av kalksten. Gavlarna är volutformade och har blinderingar av natursten.

Fönsteröppningarna i det höga mittskeppet och koret är stora, rundbågiga och markeras med omfattningar av kalksten som kontrasterar mot det röda teglet i fasaden. Fönsterbågarna är av fyrkants- och plattjärn som sammanfogats. I dessa sitter blyinfattade färgade eller målade katedralglas. Fönsterbågarna var redan vid uppförandet för svaga och har förstärkts. Ett yttre skyddsglas sattes upp på utsidan för
att skydda glasmålningarna. Det stora rosettfönstret i västgaveln är utfört med masverk av kalksten. I trapphus och entréer är bågar och karmar av trä. De flesta fönster är rundbågiga men även runda fönster och rosettfönster finns. I de låga sidoskeppen är fönstren stickbågiga. Solbänkarna är av kalksten som på vissa platser är plåtklädda.
Kyrkans huvudingång i väster är i en utskjutande volutgavel av kalksten. Överst i gaveln är ett trepass med 1906 inhugget, det år kyrkan egentligen skulle invigts. Porten omges av en rundbågig omfattning dekorerad med rosor. I tympanon är IHS omgivet av rosor och en mandorla. Över dörrarna finns tre små baldakiner huggna i sandsten.

En trappa av granit med ramper på sidorna belagda med gatsten leder till huvudingången. Till kyrkan leder två pardörrar av ek med ramverk som bildar kors och med spröjsade överljusfönster.
Övriga ingångar är placerade i utskjutande gavlar av kalksten, dörrarna av ek är ofta dekorerade med snidade rosor. Dörrarna är från 1907. Taken är mestadels täckta med brunglaserat falstaktegel lagt på öppen läkt och understruket. Sidoskeppens pulpettak och tornhuvar är täckta med koppar i
skivtäckning. Takavvattningen är av koppar men stulna stuprör är ersatta av brun plåt.