Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HÖÖR NORRA RÖRUM 18:1 - husnr 1, NORRA RÖRUMS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

NORRA RÖRUMS KYRKA (akt.)
Exteriörbeskrivning
Kyrkans planform utgörs av rektangulärt långhus, en större korsarm i söder, ett mindre bårhus i norr samt ett större polygont gravkor i nordost. I långhusets sydvästra hörn finns en kraftig kontrefort. Kyrkan saknar torn och de två kyrkklockorna hänger i stället i en fristående klockstapel strax sydost om kyrkan. Murverken är uppförda av gråsten som spritputsats och vitkalkats. Runt hela kyrkan löper en skråkantad och putsad sockel som tack vare den kuperade terrängen varierar mellan några decimeter upp till två meter i höjd. Det Lillienbergska gravkoret, nuvarande sakristian, har tälttak med sex takfall klädda med tjärade takspån. Övriga byggnadskroppar täcks av sadeltak med rött enkupigt lertegel.

Långhusets långsidor upptas till stor del av tillbyggnaderna. På de fria fasadytorna öster och väster om nykyrkan och bårhuset finns vardera ett fönster i rundbågiga muröppningar, uppbyggda som korspostfönster med överliggande lunettbåge. Var och en av de fem lufterna avdelas med en spröjs, vertikalt i lunettbågen och horisontellt i de rektangulära lufterna. Såväl bågar som karmar är målade i pärlgrått. Gavelfasaderna har varsin centralt placerad entré bestående av panelklädda grönmålade pardörrar med sparkplåt i koppar. Ovan de rakt avslutade dörrarna finns överljus i form av två öppningsbara och stickbågigt avslutade träbågar. Bågarna är indelade med horisontell träspröjs samt katedralglas indelade av diagonalställda blyspröjs.

Östfasaden har ett cirkulärt ventilationshål i gavelröstet och under detta syns ett dekorativt utformat ankarslut. I västfasaden har ventilationshålet oregelbunden form och flankeras av två enkelt utformade ankarslutar. Här finns även en kraftig strävpelare söder om västentrén.

Nykyrkans öst- och västfasader har vardera ett fönster med samma utformning som de i långhuset. I den södra fasaden återfinns kyrkans högt placerade huvudentré som nås via en bred kalkstenstrappa från åt väster och öster. Planstegen utgörs delvis av äldre gravhällar. Entrén utgörs av kyrkans ursprungliga sandstensportal som flyttades hit i samband med nykyrkans uppförande 1782. Portalen är utförd i fint huggen Höörsandsten och är uppbyggd av två rundbågar, av vilka den inre är enkelt utformad med släta stenar. Den yttre bågen är profilerad och avslutas inåt av en rundstav och bundna kolonnetter. Bågen vilar på en bas. Porten utgörs av en rakt avslutad pardörr med diagonalställd grönmålad panel samt ett lunettformat överljus med en vertikal spröjs. Ovanför den medeltida portalen finns en minnestavla av sandsten med texten ”GUSTAVUS III O REX SUECIA ANO 1782” under en kunglig krona. Ovan tavlan finns ett senare tillkommet fönster med två rektangulära bågar med tre glas vardera. Sex ankarslutar bildar texten ”KEMNER”, efter Christian Kemner som var kyrkans prost vid tiden för nykyrkans tillkomst. I gavelröstet flankeras ett runt ventilationshål av två s-formade ankarslutar. I sydfasadens västra hörna finns en medeltida gravhäll med ett armborst som innan den fick sin nuvarande placering på 1930-talet lär ha fungerat som trappsten på församlingens ålderdomshem.

Gravkoret har oregelbunden planform, med avfasade hörn i nordväst och sydväst. Den ursprungliga huvudingången till övre våningens herrskapskyrka, idag sakristia, ligger i öster och nås via en trappa av kalkstensblock med kraftiga sättningsskador och biologisk påväxt. Porten består av två breda dörrblad med brunmålad diagonalställd panel i en stickbågig nisch. På ömse sidor om porten finns två sandstenstavlor vars inskription numera är oläslig. Av pastor T.G. Björkmans beskrivning från 1830 framgår emellertid att här funnits målade vapen över släkterna Lillienberg och Stierncloo, men att dessa redan 1830 ”äro till det mesta utplånade”. Liknande sandstenstavlor återfinns i norra fasaden, över portarna till gravkoret i sockelvåningen som utgörs av en rakt avslutad pardörr med brunmålad diagonalställd panel. I övre våningen finns ett gråmålat korspostfönster med spröjsade glas. Karmen och de övre bågarna är stickbågigt avslutade. Ett likadant fönster återfinns i väster. Sockelvåningen har gallerförsedda och stickbågiga murverksöppningar, två i väster och en i den nordöstra fasaden.

Bårhuset har ett fönster, lika de i långhuset och nykyrkan och beläget i den östra fasaden. Ingången i söder nås via en trappa med vitputsad men kraftigt smutsad stödmur. Framför murverksöppningen i två språng finns ett tilltaget vilplan. Portarna utgörs av en grönmålad och panelklädd pardörr med stickbågigt avslut. I fasaden ovanför porten finns ett grekiskt kors i relief samt ett runt ventilationshål. I västra fasaden syns spåret av den igensatta prästingången i form av en rektangulär nisch (bårhuset fungerade ursprungligen som sakristia).