Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HÖÖR GUDMUNTORP 11:1 - husnr 1, GUDMUNTORPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

GUDMUNTORPS KYRKA (akt.)
2017-10-09
Exteriörbeskrivning
Kyrkans planform utgörs av smalare västtorn med utanpåliggande trapphus i norr, rektangulärt långhus samt smalare och lägre kor med tresidig absid i öster. Kyrkobyggnaden vilar sannolikt på en kallmurad gråstensmur. Det senmedeltida murverket i tornet består av skalmurar av tuktad gråsten med inslag av sandsten, medan 1800-talsmurverket i långhus, kor och absid utgörs av skalmurar uppförda i gråsten med inslag av tegel och återanvänd sten från medeltidskyrkan. Gesimser och omfattningar är murade i tegel. På tornets fasader finns vitmålade järnband och ankarslutar som hjälper till att hålla samman konstruktionen.

Fasaderna är spritputsade och avfärgade med vit kalkfärg. På södra delen av långhusets västmur finns en inmurad gravsten som tidigare låg i kyrkans golv. Muröppningarna är huvudsakligen rundbågiga och under takfoten löper en slätputsad rundbågefris. Tornet, långhuset och koret har sadeltak medan absidtaket är valmat, samtliga takfall avtäcks med enkupigt rött lertegel.

Kyrkans fönster omges av tresprångiga, rundbågiga och slätputsade omfattningar. Ytterbågarna från 1950 är tillverkade av vitmålat trä med klarglas och utgörs av två höga och smala rundbågiga bågar med mittpost.
På tornets östra sida samt på långhusets östra gavel finns små runda ljusgluggar. Trapphuset har två ljusgluggar, en rektangulär och en korsformad. Tornets ljudöppningar är tvåsprångiga med ljudluckor av brunmålad panel åt norr, väst och söder.

Huvudingången är placerad i tornets bottenvåning åt väster och utgörs av en brunmålad pardörr med rundbågigt överljus med polykromt glas och fyrpassmotiv. På långhuset norrsida finns en entrédörr i den tredje travéen från väster med utformning snarlik västporten. I absidens östsida finns en prästingång med överljus och dörrblad klätt med liggande panel. Ytterligare en ingång återfinns i långhusets nordöstra gavel vilken utgörs av en enkel brunmålad ramverksdörr. Torntrappans dörr är placerad på västsidan i en segmentbågig spritputsad omfattning. Dörrbladet är sannolikt återanvänt och utgörs av tre breda stående och brunmålade plankor med bandgångjärn.