Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FALKÖPING STORA BJURUM 3:16 - husnr 33, STORA BJURUMS BRÄNNERI

 Byggnad - Beskrivning

Stora Bjurums bränneri (inakt.)
Exteriörbeskrivning
Bränneriet består i princip av två byggnadsdelar, bränneriet och potatislagret. Potatislagret är en långsträckt byggnad uppförd på en grund av betongsten. Själva lagerbyggnaden är i trä klätt med sinuskorrugerad plåt. Byggnaden är i princip ett enda långt sadeltak uppförd på en grundstomme.

Bränneribyggnaden är del uppförd som en gjuthuskonstruktion, dels som en tegelbyggnad. Hur mycket som är utfört i en gjuthuskonstruktion är osäkert, i varje fall är en del av den nordöstra väggen utförd som sådan. De övriga delarna är lite osäkra men byggnaden har en stomme med dels betongpelare, dels ett bjälklag av betong och stålbalkar. Golv och tak är i trä. Exteriört är gjuthusdelen gulputsad och den nordvästra delen klädd i rött fasadtegel. På denna del av byggnaden har det tidigare funnits en skorsten för ångmaskinen.

Taket på bränneriet är klätt med röd falsad plåt på det syvästra takfallet och sinuskorrugerad plåt på det nordvästra takfallet. Exakt hur byggnaden är uppförd och i vilka omgångar är svårt att avgöra i ett översiktligt stadium.

Till gjuthus används en gjutteknik där man i gjutformar av trä varvar kalkbruk med natursten och får en eldbeständig och virkesbesparande väggkonstruktion. Gjuttekniken var vanlig i ladugårdar, uthus, smedjor och andra ekonomibyggnader. Denna byggnadsteknik introducerades under 1830-talet och fick sitt genombrott på 1850-talet, med undantag för en period på 1760- och 1770-talet då gjuthus uppfördes i Falun. Detta talar för att byggnaden inte är fullt så gammal, enligt uppgift uppförd under början av 1800-talet eller möjligen i slutet av 1700- talet, som det finns uppgifter om.

Förutom från inventeringen är texten hämtad ifrån:
Inventering och dokumentation av industrihistoriska byggnader och miljöer i Falköpings kommun. Del II, landsbygden (2004) Forsviks industriminnen, Uppdragsverksamheten. Rapport 2004:2