Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VÄNERSBORG BÅBERG 3:39 - husnr 1, VASSÄNDA-NAGLUMS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VASSÄNDA-NAGLUMS KYRKA (akt.)
2002-10-03
Exteriörbeskrivning
Vassända-Naglums kyrka är en imposant, gustaviansk kyrka med stora, rundbågade öppningar, en centrerad sydport, ett kraftfullt, slutet tre våningar högt torn i väster, en rakt avslutad korfasad i öster och en tillbyggd sakristia mitt på norrfasaden. Den är stängd tills vidare.

FASAD - Fasaderna har ofärgad spritputs, som bär spår av färg. Alla öppningar har slätputsade omfattningar som är ljusare än fasaden. Åt väster är en stor stentavla inmurad på andra våning, där texten förkunnar att socknarnas gemensamma kyrka uppfördes åren 1797-99 då kungen hette Gustaf Adolph. Sockeln är spritputsad med skråkant upptill och har ventilgaller av metall i olika former. Längs östsockeln och sakristians norra sida finns gjutna vattenrännor med konststenplattor över, förbundna med brunnar. Tornet har raka ankarjärn i öglor i bjälklagen. På norra västfasaden finns ett utskjutande parti.

FÖNSTER - Fönstersättningen är symmetrisk med fyra likadana rundbågade, brunmålade fönster i vidgade, djupa smygar på var långsida och två fönster i östfasaden. Fönstren har åtta lufter i mittpost och tre tvärposter. De kan vara original, då glaset förefaller vara munblåst. Lufterna är spröjsade till sex rutor var, sju överst i bågarna. Solbänkarna av kopparplåt är från 1930. Östväggens fönster har blyspröjsade, färgade råglas på insidan. Mellan dem sitter en unik korsformig, mycket djup, vidgad smyg med ett fönsterkors i järnbågar och två solbänkar av kopparplåt. Längs kanterna på insidan löper ljusslingor, som tänds på kvällen. Sakristian har ett kvadratiskt tvåluftsfönster åt norr från 1930, blyspröjsat på insidan, och ett enlufts källarfönster därunder med tre spröjsade rutor. Ljudgluggarna i tornet är stora och vetter åt alla de fyra väderstrecken. De har klassiserande omfattning med kapitäl under bågen med guttae och slätputsad omfattning. Luckorna är av liggande, brunbetsad träpanel. Portarnas halvmåneformade överljus i en djup nisch har två lufter med mittpost, tunt spröjsade glas och solbänkar av kopparplåt.

PORT - Portarna och deras trappor är från 1930. Västporten har en brunbetsad pardörr med tre fyllningar i en djup smyg och dels ett småspröjsat, rektangulärt, liggande överljus direkt över porten, med lykta inbyggd i mitten, dels däröver ett lunettfönster. Dörrbladen har utanpåliggande fyllningar med låg relief, en cirkel på den smala fyllningen i mitten och rektanglar med inskurna hörn på de övriga. Vredet är av hamrad metall. I smygens kalkstenshäll sitter nyare dörrhakar och nedanför den ligger ytterligare en stenhäll med skrapgaller.
Till södra porten leder två nyare släthuggna trappsteg med nedsänkt skrapgaller och en häll i smygen. Omfattningen är här mycket bred och utbyggd till en rundbågad portal med ett lunettfönster i rundbågen. På sidorna når pilastrar upp till fönstrets nederkant, utmed vilken en profilerad list löper mellan kapitälen. Ett brett slätputsat parti sträcker sig ned till en djup dörrsmyg. Dörren är likadan som den i väster, men har ingen lykta i fönstret. Till sakristians källare finns en nyare, enkel dörr med profilerad fiskbenspanel och ett runt fönster.

TAK - Långhuset har mansardtak och sakristian valmat sadeltak. Tornet har en fyrsidig, låg huv med utvikt kant nedtill. Samtliga tak är belagda med skiffer och lagades partiellt senast 1997. Tornet kröns av ett kors på klot av koppar. Längs kyrkans hela takfot, utom den på tornet, löper en bred, kraftig, grönfärgad hålkäl löper med hängränna och stuprör av kopparplåt. Sakristians tak har en hög tegelskorsten med stege på södra takfallet.