Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ESLÖV TROLLENÄS 1:4 - husnr 1, TROLLENÄS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

TROLLENÄS KYRKA (akt.)
2017-09-20
Exteriörbeskrivning
Exteriör
Kyrkans planform utgörs av västtorn, långhus samt lägre och smalare rakavslutat kor i öst. Tornet är till ungefär en fjärdedel indraget i långhuset. Vid uppförandet återanvändes byggmaterial från den rivna Gullarps kyrka. Troligen rörde det sig om natursten, men i vilken omfattning är okänt. Tornets murverk liksom samtliga omfattningar och gavelrösten är murade i rött tegel. Fasaderna är spritputsade, med slätputsade dörr- och fönsteromfattningar, och avfärgade med vit KC-färg. Den något utkragade sockeln är spritputsad och avfärgad i mörkt grått. Solbänkarna i plåt går i en något ljusare grå ton, målade med alkydfärg.

Västentrén utgörs av ett slätputsat utskjutande gavelparti med rundbågig öppning indragen i tre steg. Bågarna vilar på pilastrar med kapitäl målade i gul kulör och över öppningen finns ett fält med den förgyllda texten UPPFÖRD UNDER KONUNG CARL XV:S REGERING AF FRIHERREN NILS TROLLE ÅR 1860. Ovan den plåtavtäckta taklisten kröns entrén med ett klöverkors i metall. Dörrpartiet utgörs av ett klassicistiskt uppbyggt ramverk med lunettformat överljus smyckat med fyrpass i rundlar, allt målat i grönt. Pardörrens dörrblad av lackad ek har tre speglar vardera, varav den mittersta är rund.

Tornets andra våning har högsmala rundbågiga fönster i norr och söder, målade i ljusgrå kulör med träbågar och järnspröjs. Motsvarande fönster finns i nästa våning, här även med ett i väster. Klockvåningen har tre ljudluckor i vardera fasad utom åt öster. Luckorna är tillverkade i grönmålat trä och är placerade i djupa nischer. Ovan ljudluckorna finns en urtavla i varje väderstreck utom öster där det istället sitter ett rundfönster med gråmålad båge av trä. Tornfasaden avslutas med en slätputsad fris med gulmålade fyrpass i rundlar som löper under den profilerade takfotsgesimsen. Det karnisformade torntaket med lanternin täcks av gråmålad skivplåt med förskjutna tvärfalsar och kröns av ett kulkors med vimpel.

Långhusets norra och södra fasader har vardera fem rundbågiga fönster med träbågar och järnspröjs målade i grönt. Fasaderna avslutas här med rundbågefriser och friser med stjärnor i rundlar upptill. Västfasaden har på var sida om tornet en rundbågig dörröppning i bottenplan och däröver en rundbågig fönsteröppning. Dörrbladen har fyra fyllningar och är målade i mörkt brun kulör. Fönsteröppningarna och fönstren har samma utformning som de i tornet. Gavelröstet i väster är liksom det i öster dekorerat med blinderingar. Långhusets fyra hörn markeras av breda slätputsade fialer smyckade med gulmålade fyrpass lika de i tornets fris. Fialerna är avtäckta med plåt medan sadeltaket över den övriga byggnadskroppen täcks av grå skiffer.

Korets norra och södra fasader har vardera en rundbågig dörröppning och där över ett rundfönster. I söder sitter dörr och fönster i liv med fasaden medan de i norr är indragna i murverket. Den södra dörren i trä har utanpåliggande speglar och latinska kors av masonit. Dörren åt norr har fyra fyllningar varav de två mittersta pryds med latinska kors skurna i relief. De bägge rundfönstren är utförda med bågar av trä. Det södra är blyspröjsat medan det norra, som även är något mindre, har järnspröjs. Dörrarna är målade i mörkbrunt och har sparkplåtar av koppar, medan fönstren är grönmålade. Fasaderna avslutas med en rundbågefris som i gavelpartiet har detaljer i gult. Under östfasadens fris finns ett gulmålat fempass i en rakt indragen rund nisch och därunder två rundbågiga blinderingar, vilka innan restaureringen 1939 hade fönsterbågar. Hörnen markeras av slätputsade breda hörnkedjor som under takfoten avslutas i utkragade konsoler prydda med stjärnor lika de i långhusets fris. Korets sadeltak täcks liksom långhuset av grå skiffer med nocktäckning av kopparplåt. Taknocken kröns av ett latinsk järnkors.