Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ESLÖV TROLLENÄS 1:4 - husnr 2, NÄS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

NÄS KYRKA (akt.)
Exteriörbeskrivning
Exteriör
Kyrkans planform utgörs av långhus, smalare och lägre kor med halvrund absid samt gravkapell i norr. Under gravkapellet finns en krypta. Långhusets västra travé, som utgörs av det tidigare tornets nedre del, är något bredare än långhuset. Murverken är uppförda i Höörsandsten från Vittseröd. I 1600-talsdelarna (gravkapellet och det forna tornets nedre del) är kvadrarna fint huggna, medan de romanska murverken har grovt huggna stenar av varierande storlek och form. På flera håll finns dekorativa ankarslutar i smidesjärn, somliga utformade som bokstäver. Sandstenarna bär även ett flertal olika stenhuggarmärken och flera har därtill runda hål vars funktion är okänd. Enligt professor Otto Rydbeck skulle det kunna röra sig om förarbeten till mitthål i kvarnstenar, då man vid Vittseröds stenbrott hade just en sådan produktion. Sandstensmurverken avslutas upptill med en tandsnittsfris samt en utkragande mönstermurad takfot och gavlarna med trappstegsgavlar, allt i rött tegel.

Absidens hjälmtak är belagt med kopparplåt i skivtäckning med förskjutna tvärfalsar. Avtäckningar och anslutningar är likaså utförda i kopparplåt. Övriga byggnadsdelar har sadeltak med enkupigt rött vingtegel. Kyrkans tio fönster i rundbågiga öppningar består av två rektangulära och småspröjsade bågar som kröns av en lunettbåge med radiella spröjs. Bågar och spröjs är tillverkade i furu och linoljefärgsmålade i brun kulör. Glasen är munblåsta med svaga kulörskiftningar. Runt de flesta fönsteröppningarna har murverket ilagningar av tegel.

I huvudfasaden i väster återfinns kyrkans enda entré. Den framskjutande portalen i rött tegel är utformad som en trappstegsgavel vars rundbågiga dörröppning har arkivolter i tre språng. Porten, som tillkom vid restaureringen 1926, utgörs av en kopparbeslagen rakt avslutat pardörr som genom en tandsnittsfris åtskiljs från ett ovanliggande lunettformat och kopparbeslaget parti. Porten är försedd med handring och nyckelskylt av brons och nås via en trappa av tegel i två steg. I västfasadens gavelparti finns en centralt placerad rund murverksöppning med omfattning i två språng. Öppningen fylls av stående brädor med ett luftinsläpp utformat som ett grekiskt kors.

Den södra fasaden har fyra jämnt fördelade fönsteröppningar, tre i långhuset och en i koret. I långhusets murverk syns spår efter det tidigare vapenhuset. Absiden har en igenmurad dörröppning rakt i öster. Här är takfoten enklare utformad, i två språng och utan tandsnittsfris. Den norra fasaden har en fönsteröppning i koret och en i långhuset men domineras i övrigt av tillbyggnaden som sedan 1926 fungerar som gravkapell. Tillbyggnaden har två fönster åt öster och två åt väster, samt en igensatt öppning i norr. Murverket inklusive trappstegsgaveln har ankarslutar som bland annat bildar orden ATL BRK 1600, för Anders Thott och Lisbet Brita Rosenkrans samt året för tillbyggnadens uppförande.