Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HÖRBY LYBY 56:1 - husnr 1, LYBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

LYBY KYRKA (akt.)
2017-09-19
Exteriörbeskrivning
Exteriör
Lyby kyrka utgörs av långhus, fullbrett kor med tresidig absid i öster, korsarmar i söder och norr i höjd med koret samt kvadratiskt torn i väster. I mötet mellan tornets sydsida och långhusets västra gavel finns ett tresidigt trapptorn. Långhusets och korsarmarna täcks av ett korstak i form av två korsande sadeltak medan absiden täcks av tre takfall. Tornet har en högrest spira med fyra gavelrösten. Samtliga takfall är avtäckta med svart bandplåt.

Ytterväggarna är uppförda i sandsten, frånsett tornet som är murat i granit och tegel. De vitkalkade fasaderna är putsade med grov spritputs medan omfattningar, ornamentik och gavelfält till största del är slätputsade. Över långhusets västra travé samt trapptornet löper en enkelt profilerad taklist. Resterande del av långhuset, som är medeltida, saknar tydlig taklist medan korsarmarna har en taklist som kragar ut i två raka språng. Gavelfälten på de båda korsarmarna, varav det södra är spritputsat, pryds av rundbågiga blinderingar i högrelief, s-formade ankarslutar samt korsformade och vertikala gluggar. Den södra korsarmen har även årtalet 1856 skrivet i svartmålat smide. Norra korsarmen har två i fasaden inmurade stenar, i väster en gravsten från 1834 och i öster en rund sandsten med hjulkors i relief som sannolikt är medeltida.

Långhusets båda långsidor är försedda med fyra fönster vardera och korsarmarna har ett fönster i varje fasad utom i norr där det istället sitter en dörr. Absiden har ett fönster i sydost och ett i nordost. De tvåsprångiga och slätputsade fönsteromfattningarna i långhus och korsarmar är rundbågiga med murad mittpost som skapar två separata rundbågiga fönsteröppningar. Fönsterbågarna med diagonalställda spröjs är tillverkade i trä och vitmålade. Korets fönster har liknande utformning men saknar mittpost. Solbänkarna täcks av fönsterbleck i svartmålad plåt förutom i den västra travéen där de är utförda i granit.

Huvudentrén är placerad i tornets västfasad. Ytterligare entréer finns i norra korsarmens gavel samt rakt i öster i absiden. Huvudentréns omfattning utgörs av en rundbågig perspektivportal vars engagerade kolonner vilar på block av krysshamrad granit. Porten utgörs av en rakt avslutad pardörr med stående panel och dekorativa gångjärn i svartmålat smide. Porten kröns av ett lunettformat svartmålat fält med den förgyllda texten ”TORNET UPPBYGDT ÅR 1879 UNDER OSKAR DEN II:s REG”. Korsarmen har en rakt avslutad pardörr med tre dekorativa fyllningar i vardera dörrblad. Den rundbågiga omfattningen och överljuset med murad mittpost lånar sin utformning från fönstren. Prästingången i öster utgörs av en enkel dörr av liggande panel beslagen med kammarlås och sparkplåt i koppar. Omfattning och överljus hämtar sin utformning från absidens fönster, det vill säga utan mittpost.

Tornet med kvadratisk planform är delvis införlivat i långhuset. Fasaderna indelas vertikalt av profilerade slätputsade gördellister och hörnen har slätputsade pilastrar som i väster vilar på strävpelare avtäckta med krysshamrad granit. I bottenplan sitter den centralt placerade perspektivportalen och ovanför den två fyrklöverformade gluggar i diagonalställda kvadratiska omfattningar. Åt norr finns ett rundbågigt fönster utan mittpost. I varje väderstreck finns på första våningen centrerade runda gluggar i djupa nischer och på andra våningen rundbågiga ljudluckor med murade mittposter. Andra våningen avslutas med en rundbågefris och ovan detta kröns fasaderna av gavelrösten med rundbågefriser, runda blinderingar och vardera en centralt placerad smal rundbågig lucka. Samtliga luckor är av svartmålad stående panel, pärlspont i de äldre och slätspont i de som bytts ut.