Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÖSTRA GÖINGE KVIINGE 47:1 - husnr 1, KVIINGE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

KVIINGE KYRKA (akt.)
2019-03-25
Exteriörbeskrivning
Kviinge kyrka består av den romanska kyrkan med långhus, kor och absid, det senmedeltida tornet i väster och tvärskeppet från 1700-talet mot norr. Samtliga fasader är spritputsade och vitmålade. Underliggande kalkningsskikt har en mer gulbeige färgton än den nuvarande. Långhuset har rektangulär form och är relativt brett, men är genom sitt västparti längre än normalt. Koret är lägre och smalare än långhuset. Absiden, som är relativt stor, består av en halv rundel. Kyrkans murar är också höga vilket är ett drag som utmärker flera av de romanska kyrkorna i nordöstra Skåne. Det romanska murverket är markerat med en skråfasad sockel nedtill. Inga ursprungliga öppningar till den romanska kyrkan finns bevarade men i södra fasaden har sydportalens läge markerats med en ritsning i putsen. Delar av en romansk fönsteröppning finns också bevarad invändigt ovan långhusvalven. En fönsteröppning i absiden är också delvis bevarad genom en invändig murnisch. Kyrkans nuvarande fönsteröppningar består av stora, rundbågigt formade, fönster med grönmålade fönsterbågar av trä och småspröjsat glas. Fönsterbågarna sitter något indragna från fasaden och har samma utseende i kyrkans alla delar. I absiden finns en sekundärt upptagen, rakt avslutad dörröppning med en enkel gråmålad bräddörr och svartmålade smidesbeslag.

Kyrkans senmedeltida torn har kvadratisk grundplan och samma bredd som långhuset. Tornet är relativt lågt med enbart en våning över långhusets vindsvåning. Östra gavelsidan rider på långhuset, dvs. är uppmurad från långhusets västra gavel. Fasaderna är murade utan markerad sockel eller listverk och gavlarna murade med trappsteg mot öster och väster. Murverket är uppbyggt av obearbetad gråsten lagda i tämligen ojämna skift, rikligt skolade med småsten. I södra fasaden finns en låg, stickbågigt formad dörröppning som utgör ingång till tornets övre våningar. Ytterdörren är en gammal trädörr av brunmålat trä med en liten låsskylt som enda utvändiga beslag. I västra fasaden finns numera kyrkans huvudentré vilken togs upp på 1800-talet. Dörröppningen är rakt avslutad upptill och dörren är av brunmålade brädor med ett rundbågigt överljusfönster. Tornets bottenvåning har två fönsteröppningar och till klockvåningen finns en ljudöppning i varje väderstreck. Ljudöppningarna har stickbågig form och ljudluckorna som sitter på insidorna av öppningarna är brunmålade.

Nykyrkan har ett markerat, något utskjutande, lågt sockelparti. Takfotsbrädan har utformats med en kvartsstav med vinklade avslut i under- och överkant vilka bildar ett listverk upptill på fasaderna. Norra gavelsidan domineras av en stor, närmast kvadratisk, portalomfattning som skjuter ut från gavelfasaden och avslutas av ett profilerat listverk upptill. Innanför detta, och närmast dörröppningen finns ytterligare ett utskjutande murparti med segmentsformat och profilerat krön. Det senare är slätputsat medan övriga delar av nykyrkans fasader är spritputsade. Ytterporten är en rakt avslutad, brunmålad pardörr med spegelfyllningar. En rektangulär blindering finns ovanför dörromfattningen, sannolikt platsen för en minnestavla över nykyrkans byggnadsår. Över portalomfattningen finns ett grönmålat rundfönster med blomformad spröjsning vilket ger ljus till nykyrkans läktarvåning.

Taken över långhuset, koret och nykyrkan har en flack takvinkel och är täckta av zinkplåt lagd med skivtäckning utan förskjuten hakfals. Avvattningen sker genom fotrännor och stuprör. Även gavlarnas hängskivor är zinkplåt. På koret och långhuset är takfotens undersida täckt av snedställda och vitmålade brädor. En skorsten finns ännu kvar i nykyrkans nock. Absiden täcks av ett koppartak i uppåt avsmalnande skivor och lodräta ståndfalsar. Absiden har kompletterats med en senare hängränna av plåt. Takfoten är intäckt med en vitmålad bräda och under denna ligger taklagets remstycke synlig. Även torntaket är av koppar lagt med skivtäckning. På tornets trappstegsgavlar ligger rött vingtegel och munk och nunnetegel.