Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VELLINGE INGELSTAD 29:1 - husnr 1, VÄSTRA INGELSTADS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

västra ingelstads kyrka (akt.), VÄSTRA INGELSTADS KYRKA (akt.)
2019-08-07
Exteriörbeskrivning
Kyrkan består idag av långhus som är förlängt och avslutas med ett rakslutet kor i öster i samma bredd som långhuset. Samt ett torn i väster och en sakristia i söder. Långhuset är från 1100-talet, östförlängningen från 1520-talet och tornet från 1855 med spira från 1895. Nuvarande sakristia, tidigare vapenhuset, mot
söder byggdes omkring 1300-talet. Mot korets södra sida står två kraftiga strävpelare avtrappade i två nivåer, avtäckta med tegel. Kyrkan är vitputsad med tegeltak och har spetsbågiga fönster.

Kyrkans murar i långhuset är uppförda av tuktad gråsten med inslag av kritsten. Kring fönstren från 1855 är byggt med tegel. Östförlängningen är byggd av handslaget tegel. Tornet är i nedre delen av gråsten och övre delen av tegel. Före detta vapenhuset mot söder är byggt av tuktad gråsten och tegel. Samtliga byggnadsdelar är spritputsade med slätputsade omfattningar, listverk och detaljer. Kyrkan är vitkalkad.
Förlängningen av långhuset markeras tydligt med att hörnkedjan på ursprungliga långhuset har slätputs. Gränsen för utbyggnaden markeras även av olika takgesimser. Långhuset har en takgesims med en rundbågsfris och östförlängningen med sågtandsskift. Det har varit problem med hållfastheten i förlängningen där murarna trycks utåt. Ankarslut i murarna och de båda kraftiga strävpelarna på södra sidan visar på detta. Sockeln har mycket varierande höjd på grund av nivåskillnader, är något utkragande
och spritputsad.

Koret har en barockgavel från 1593 med svängda former och fem tinnar. Initialerna C W på gaveln betecknar Christence Viffert som byggde om gaveln till nuvarande utseende. Sågtandsskiftet och blinderingarna bibehölls vid ombyggnaden.

Tornets övre del har slätputsade hörnkedjor som övergår i tornets fyra gavelrösten
med ett listverk av trekantsbågar under takfallet.

Kyrkans huvudingång är i tornets västra fasad. Det finns även en ingång i öster till koret samt en ingång till sakristian och en torningång. Västportalen är spetsbågig i två språng och slätputsad. Pardörren är raksluten och klädd med profilerad ekpanel på utsidan. Sakristian och koret har raktäckta dörrar endast omgivna av ett slätputsat murband. Samtliga tre dörrar är från 1930-talet. Handtag och lås är moderna. Till torntrappan leder en rundbågig plankdörr klädd med grönmålad panel i fiskbensmönster. Mot östra sidan av torntrappan är fäst en gravsten över kyrkoherde Cervin (1670-1735) med hustru och fyra barn. Stenen låg tidigare inne i kyrkan.

Kyrkans nuvarande fönsteröppningar togs upp 1855. De är spetsbågiga och omfattas av två slätputsade språng. Fönsterbågarna är av brunt trä indelat i två rundbågar och blyspröjsat antikglas. De förnyades förmodligen 1937. Solbänkarna är täckta med cementskivor. I före detta vapenhuset finns ett runt fönster med glasmålning. Tornets har ljudöppningar med brädluckor åt alla väderstreck. Muröppningarna är parställda inom en spetsbågig slätputsad nisch. Öppningarna skiljs av kolonner.

Den västra ursprungliga delen av långhuset har spår av ursprungliga öppningar som dokumenterades vid ombyggnaden 1937 och murverksundersökningen 1993. De flesta är helt överputsade men en romansk fönsteröppning är synlig på norra fasaden och är slätputsad.

Samtliga delar utom tornet har sadeltak belagt med röda enkupiga tegelpannor. Tornets åttasidiga spira är täckt med gråmålad plåt i skivtäckning. Tornspiran kröns av kors och kyrktupp.