Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VELLINGE STORA HAMMAR 86:1 - husnr 1, STORA HAMMARS GAMLA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

STORA HAMMARS GAMLA KYRKA (akt.)
2019-10-17
Exteriörbeskrivning
Kyrkobyggnaden består av långhus med rakslutet kor och västtorn. Långhusets västra del är från 1100-talet, den östra från 1400-talet. Tornet är sannolikt något yngre än det romanska långhuset. Tornkrönen pryds av renässansgavlar från 1600-talet.

Kyrkofasaderna är vita, spritputsade och avfärgade med kc-färg. Det romanska murverket är gjort av gråsten lagd i jämna skift, det senmedeltida av tegel. Tegelmurarna anas genom korförlängningens tunna slamning, som skiljer sig från de äldre delarnas tätare puts. Brottet mellan de olika delarna märks också genom takgesimserna; de äldre väggarna har en slätputsad rundbågefris mot taket, medan de yngre avslutas av en rak list som kragar ut i två språng. Kyrkan saknar synlig sockel. Östra korväggen avslutas med ett typiskt gotiskt trappgavelmotiv med cirkulära och höga, spetsbågiga blinderingar och tinnar avtäckta med munk- och nunnetegel. Gaveln kontrasterar mot de sirliga tornkrönen i dansk- holländsk renässansstil. Mot taket på tornets norra- och södra sidor finns en gesims i två raka språng. Som stöd för tornets västra- och östra murar finns två olika utformade strävor. Den västra är högre med en halvt rundbågig öppning och överst tre tinnar med munk- och nunnetegel på sadeltaken. Den östra stöttan har en liknande öppning men ett pulpettak täckt av samma tegel.

Kyrkan har två ingångar, huvudentrén i väster och en prästdörr i öster. Västporten sitter i en korgbågig nisch flankerad av två stenblock, som kan ha fungerat som vigvattenstenar eller som kolonnbaser till nu rivna valv. Ytterdörren är en medeltida järndörr. Dörrbladet består av kraftiga, bilade ekbräder sammanfogade av en högt satt nar fäst med handsmidda spik. Nederst på bladet finns liggande bräder som sannolikt har ersatt den nedre naren. Dörrens utsida är klädd med svartmålad järnplåt fäst med
handsmidda spik. Beslagningen utgörs av en smidesring som trycke, nyckelskylt och bandgångjärn. Den östra dörren av okänd ålder är en gråmålad trädörr, utvändigt klädd med liggande, profilerad panel som fästs med spik.

Långhuset och koret belyses av fyra fönsteraxlar. De rundbågiga fönsternischerna är skrånade på ut- och insidan och kommer liksom bågarna från 1920-talet. Solbänkarna är av sten. Fönstren består av rundbågiga, gråa träbågar indelade i 8 lufter vardera. I varje luft finns fyra smårutor av diffuserat, färgat antikglas, som på insidan pryds av texter om bygden och traktens folk. Ovan ytterdörrarna i väster och öster finns varsitt överljus, och i tornet tre tjärade ljudluckor av plank i korg- och spetsbågiga nischer.

Sadeltaken är klädda med delvis ärgad kopparplåt av olika ålder. Plåten är lagd i skivtäckning med markerade vertikala hakfalsar och tvärfalsarna förskjutna sinsemellan. Avvattningen med stuprör och halvrunda hängrännor är gjord av brunlackerad plåt.