Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VELLINGE VELLINGE 99:43 - husnr 1, VELLINGE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VELLINGE KYRKA (akt.)
2019-06-04
Exteriörbeskrivning
Kyrkan består av långhus och förlängt kor, korsarmar mot både norr och söder, torn i väster och sakristia i öster. Samt ett tillbyggt pannrum vid norra korsarmens gavel och ett trapphus till tornet. Långhuset, delar av koret och delar av tornet är medeltida. Under 1700-talet förlängdes koret och tornet murades om. Korsarmarna tillkom i mitten på 1800-talet. Sakristian och pannrummet byggdes i början av 1900-talet.

Murarna är spritputsade och vitkalkade förutom gavelröstena, dörr- och fönsteromfattningar samt takgesimser som är av oputsat tegel. Enligt murverksdokumentationen från 1987 är kyrkans murar av natursten, de medeltida delarna av mestadels flintasten med inslag av sandsten och kritsten. 1700- och 1800-talstillbyggnaderna är byggda av gråsten. Sakristian och pannrummet är av tegel. Gavelröstena på koret, korsarmarna och sakristian är murade av rött oputsat tegel med flera blinderingar och är typiska ”Bruniusgavlar”. Tornet har ett flertal dekorativa ankarslut samt årtalet 1790 då tornet murades om.

Kyrkans fönsteröppningar är mestadels rundbågiga och omfattas av oputsat gult handslaget tegel med två språng. Fönstren tillkom vid Brunius renovering 1853. Bågarna är av smitt järn med diagonal blyspröjsning. I spröjsningens korspunkter finns små dekorativa blyblommor. Glaset är till stora delar handblåst klarglas.
Solbänkarna är klädda med plåt målad ljusgrön. I tornet finns ett spröjsat välbevarat träfönster från 1700-talet. Tornets klockvåning har stickbågiga ljudöppningar med brädluckor i alla väderstreck. Östra ljudöppningen är avdelad med en kolonn.

Kyrkan har tre ingångar, i tornet, södra korsarmen och sakristian. Dessutom finns ingångar till pannrum och torntrappa. Kyrkans huvudingång är i tornets västfasad sedan 1827. Portalen består av ett slätputsat rektangulärt fält med kvaderindelning. Pardörren från 1950 är klädd med stående ekpanel med dekorativa spikskallar. I södra korsarmen finns en portal av gult handslaget tegel med en stickbågig pardörr av ramverk och fyllningar. Till sakristian leder en rundbågig dörr med ekpanel. Omfattningen är slätputsad med ett språng. Till trapptornet leder en eventuellt ursprunglig plankdörr, på utsidan klädd med svartmålade plåtskivor.

Kyrkan har sadeltak på samtliga delar. Långhus, kor och korsarmar täcks av kopparplåt i skivtäckning. Tornet, sakristian och pannrummet täcks av ljusgrön målad stålplåt. Torntaket kröns av två kyrktuppar och en vindflöjel som förr hissades upp för att meddela långväga besökare om förestående gudstjänst.