Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SKURUP KATSLÖSA 1:15 - husnr 1, KATSLÖSA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

KATSLÖSA KYRKA (akt.)
2019-09-13
Exteriörbeskrivning
Kyrkans planform utgörs av långhus, fullbrett kor, halvrund absid i öster samt kvadratiskt torn i väster. Murverken är utförda som skalmurar av gråsten, åtminstone delvis återanvänt från den medeltida kyrkan, och vilar sannolikt på en traditionell kallmurad grundsättning av fältsten. Listverk och omfattningar är murade i tegel, slätputsade och vitkalkade, medan fasaderna är spritputsade med till största del kalkbruk och vitkalkade. Samtliga byggnadsdelar har en utskjutande och skråkantad spritputsad sockel avfärgad i en grå kulör. Fasaderna avslutas upptill av en vitmålad rundbågefris med överliggande takfotsgesims i tre språng. Långhusets och korets gemensamma sadeltak täcks av gråmålad sinuskorrugerad stålplåt medan den oktagonala spiran med kvadratisk bas och absidens hjälmtak är avtäckta med stålplåt i skivtäckning, i det tidigare fallet med förskjutna tvärfalsar och i det senare med parallella. Fotrännor, vattkupor och stuprör är utförda i grå fabrikslackad plåt.

Huvudentrén i väster utgörs av en rundbågig muröppning med en rakt avslutad pardörr med sekundär kopparbeklädnad på de ursprungliga dörrbladen av ramverkstyp med två fyllningar per dörrblad. Ovan dörren återfinns en minnestavla med den huggna och förgyllda inskriptionen ”GUDI TILL ÄRA OCH HANS FÖRSAMLING TILL GAGN BYGGDES DETTA HERRANS HUS ÅR 1870 UNDER KONUNG CARL XV:DES REGERING. BEVARA DIN FOT NÄR DU GÅR TILL GUDS HUS OCH KOM TILL ATT HÖRA”. Omfattningen är tresprångig, där övre delen av fasadlivets rundbåge är svagt framskjutande. Entrén nås via en sex steg hög trappa i granit och kalksten med handledare i svartmålat smide. Tornets södra och norra fasader har vardera ett rundbågigt fönster i svartmålat gjutjärn med kors- och diagonalställd spröjsning. Solbänkarna är av svartmålat gjutjärn och omfattningarna är utförda enligt samma princip som i västentrén. Övre tornvåningen har ett rosettfönster i gjutjärn med ensprångig omfattning i väster samt ett mindre stickbågigt fönster med diagonalställd spröjsning i söder respektive norr, även dessa i svartmålat gjutjärn. Klockvåningen har ljudöppningar i varje fasad utom den östra, vilka utgörs av rundbågiga smygar med parställda högsmala och rundbågiga ljudöppningar med ljudluckor av liggande svarttjärad panel.

Skeppet med långhus och kor har tre stora rundbågiga gjutjärnsfönster i söder respektive norr. Spröjsningen är uppbyggd som två rundbågar med snarlik gestaltning som i tornets rundbågefönster, med ovanliggande dekorativa cirklar och kvadrater.

Samtliga fönster har en vädringslucka. Omfattningar och solbänkar följer samma princip som i tornet. Absiden har ett fönster i sydväst och ett i sydöst, utformade likt tornets rundbågefönster. Prästingången rakt i öster nås via en tre steg hög trappa i kalksten. Det rakt avslutade enkla dörrbladet, som inte är ursprungligt, är klätt med kopparplåt. Ovan dörren finns ett rundbågigt överljus i gjutjärn vars spröjsning utgår från samma princip som i övriga fönster.