Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SKURUP HASSLE BÖSARP 18:1 - husnr 1, HASSLE-BÖSARPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HASSLE-BÖSARPS KYRKA (akt.)
2019-09-11
Exteriörbeskrivning
Kyrkans planform utgörs av långhus, fullbrett kor, halvrund absid i öster samt kvadratiskt torn i väster. Murverken är utförda som skalmurar av gråsten med inslag av kalkstenskvadrar, åtminstone delvis återanvänt från den medeltida kyrkan, och vilar sannolikt på en traditionell kallmurad grundsättning av fältsten. Listverk och omfattningar är murade i tegel, slätputsade och vitkalkade, medan fasaderna är spritputsade med kalkcementbruk och vitkalkade. Samtliga byggnadsdelar har en hög utskjutande spritputsad sockel. Fasaderna avslutas upptill av en rundbågefris med överliggande takfotsgesims i tre språng. Långhusets och korets gemensamma sadeltak täcks av rött enkupigt tegel medan den oktagonala spiran med kvadratisk karnisformad bas är avtäckta med kopparplåt i skivtäckning, delvis äldre och ärgad, med förskjutna tvärfalsar. Takluckor finns i tornets södra, norra och östra takfall. Spiran kröns av ett hjulkors tillverkat efter äldre förlaga 1966. Absidens hjälmtak täcks av rödmålad galvad stålplåt, till största del ursprunglig, med svagt förskjutna tvärfalsar. Hängrännor och stuprör är delvis utförda i koppar, delvis i svart plåtisol.

Huvudentrén i väster utgörs av ett framskjutande gavelparti avtäckt med kopparplåt. Via en tre steg hög trappa i granit och kalksten med handledare av svartmålat smide nås en rundbågig muröppning med omfattning i två språng och en rakt avslutad pardörr klädd med stående ekpanel. Sparkplåtar, trycke samt blomformade luftventiler är utförda i koppar. Ovanför ett profilerat och vitputsat överstycke återfinns en vittrad minnestavla vars huggna och förgyllda inskription inte är läsbar. Utformningen tyder dock på att texten sannolikt är densamma som i Solberga och Katslösa kyrkor, det vill säga ”GUDI TILL ÄRA OCH HANS FÖRSAMLING TILL GAGN BYGGDES DETTA HERRANS HUS ÅR 1866 UNDER KONUNG CARL XV:DES REGERING. BEVARA DIN FOT NÄR DU GÅR TILL GUDS HUS OCH KOM TILL ATT HÖRA”. Tornets södra och norra fasader har vardera ett rundbågigt fönster i svartmålat gjutjärn med kors- och diagonalställd spröjsning. Solbänkarna är av svartmålat gjutjärn och omfattningarna är utförda enligt samma princip som i västentrén. Övre tornvåningen har ett rosettfönster i svartmålat trä med ensprångig omfattning i varje väderstreck utom öster. Klockvåningens ljudöppningar, även här i varje fasad utom den östra, utgörs av rundbågiga smygar med parställda högsmala och rundbågiga ljudöppningar med ljudluckor av liggande tjärad panel.

Skeppet med långhus och kor har tre stora rundbågiga gjutjärnsfönster i söder respektive norr. Spröjsningen är uppbyggd som två rundbågar med snarlik gestaltning som i tornets rundbågefönster, med ovanliggande dekorativa cirklar och kvadrater. Omfattningar och solbänkar följer samma princip som i tornet. Absiden har ett fönster i sydväst och ett i sydöst, utformade likt tornets rundbågefönster. Prästingången rakt i öster nås via en 11 steg hög trappa i granit och kalksten med handledare av svartmålat smide. Det rakt avslutade enkla dörrbladet klätt med liggande oljad ekpanel sitter i en rundbågig muröppning med omfattning i två språng. Övre delen av rundbågen är igenmurad, putsad och vitkalkad. Ett fotografi från 1929 visar ett ursprungligt överljus i gjutjärn likt de i Solberga och Katslösa kyrkor.