Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SKURUP NÖBBELÖV 19:1 - husnr 1, VÄSTRA NÖBBELÖVS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VÄSTRA NÖBBELÖVS KYRKA (akt.)
Exteriörbeskrivning
Västra Nöbbelövs kyrka är orienterad i öst-västlig riktning med rektangulärt långhus, smalare kor med absid, torn i väster med ett utbyggt trapptorn i norr samt en större korsarm eller nykyrka i norr. Kyrkan är i huvudsak uppförd av natursten. Fasaderna är spritputsade med slätputsade fönsteromfattningar och tornet har en profilerad taklist. Sockeln är något utskjutande och spritputsad. Nykyrkans norra gavel är dekorativt utformad med bland annat två kraftiga hörnpilastrar. På nykyrkans västra vägg är två gravhällar placerade.

Långhus, kor och nykyrkan täcks av sadeltak belagda med enkupigt tegel, absidens tak täcks av blyplåt, som sannolikt kan härröra från en omläggning 1817. Tornspiran och trapptornets takfall är belagd med skivtäckt plåt. De rundbågiga fönsteröppningarna är försedda med en sidohängd fönsterbåge av ek med antikglas i blyspröjs, som tillkom vid renoveringen 1951–1952. Solbänkarna är av kalksten. Tornet är försett med dubbla spetsbågiga ljudluckor, klädda med liggande brunmålad panel vilka sannolikt är original från 1861.

Kyrkans huvudingång är via tornet i väster genom en spetsbågig portal med en spetsbågig pardörr av ek, från 1951–1952. På nykyrkans norra sida finns ytterligare en ekport, som tillkom vid samma tillfälle. Över porten sitter en kalkstenstavla med bland annat följande inskription; Upbygd åhr 1834 och 35 Pastor J.F. Hünemöder. Däröver, inom ett rundbågigt slätputsat parti finns även ett äldre runt fönster, med brunmålade bruna spröjsar. Till porten leder en trappa av kalksten med fem steg. På trapptornets norra sida finns uppgången till tornets övre våningar. Ingången består av ett enkelt dörrblad klädd med brunmålad panel på förvandring. Dörren härstammar troligen från nybyggnationen 1861. På den södra sidan finns den ursprungliga sydportalen bevarad med en romansk sandstensomfattning med kolonner med kapitäl, som möjligen kan vara huggen av Carl Stenmästare.