Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SKURUP ÖSTRA VEMMENHÖG 45:1 - husnr 1, ÖSTRA VEMMENHÖGS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÖSTRA VEMMENHÖGS KYRKA (akt.)
2018-08-31
Exteriörbeskrivning
Östra Vemmenhögs kyrka är orienterad i öst-västlig riktning med ett rektangulärt långhus med rakslutet korparti, korsarmar i norr och söder, varav den södra är sammanbyggd med Herrskapskyrkan, sakristia vid korets norra vägg samt torn med kvadratisk planform i väster med separat vapenhus. Kyrkans medeltida delar, d v s långhus och tornets bottenvåning, är uppförda av sand- och kalksten, för övrigt dominerar gråsten och tegel av olika ålder och utförande. Fasaderna är spritputsade med slätputsade omfattningar och profilerade takfotslistverk.

På Herrskapskyrkans södra fasad finns gavelblinderingar samt ett inmurat solur, daterat 1786. Blinderingarna kan härröra från det äldre medeltida vapenhuset. Vapenhuset i väster och tornets övre del, som tillkom 1860–1861, är också slätputsade. Sockeln har olika utförande på de olika byggnadsdelarna. Tornet har en romansk skråkantad sockel, den synliga delen av långhuset på norra sidan har en svagt markerad sockel och mellan korsarmen och Herrskapskyrkan på södra sidan finns en tydlig markering i sockeln.

Samtliga tak, med undantag av tornet, vapenhuset och sakristian, utgörs av skiffertäckta sadeltak från 1860–1861, men omlagda med nytt skiffer 2008. Sakristian har kopparklätt pulpettak från 1961 och tornet kröns av smal, kopparklädd spira. Kopparplåten på vapenhusets sadeltak kan vara från uppförandet år 1860–1861.

De stora rundbågiga fönsteromfattningarna är slätputsade med två eller tre lufter med enkla
rundbågiga brunmålade gjutjärnsfönster med delvis färgat glas monterade på bågens insida från ombyggnaden 1860–1861. Korets påkostade glasmålningar i öster är försedda med utvändiga mörktonade skyddsglas. Sakristian har kopplade fönster från 1961 med den yttre
bågen försedd med antikglas i blyspröjs.

Vapenhuset är försett åt norr och söder med rundbågiga brunmålade träfönster med utvändiga plåtskodda fönsterluckor, troligen från nybyggnationen 1860–1861. Tornets dubbla ljudöppningar är utformade i likhet med fönsteröppningarna med slätputsade rundbågiga fönsternischer. Luckorna är kopparplåtsklädda. I gavelröstena finns rundlar, varav den södra är försedd med urtavla. Enligt en notering ska kyrkan redan 1826 haft en tornurtavla, som flyttades från ett 1802 rivet torn på Dybäcks slott. Det nuvarande tornuret med urtavla härstammar från 1942.

Kyrkans huvudingång är via vapenhuset i väster genom en kopparklädd pardörr, som sannolikt tillkom vid renoveringen 1959–1961. Ytterligare en ingång finns på sakristians norra sida, vilken utgörs av en dörr från sakristians byggnadstid 1961 med liggande brun panel. Till tornets övre våningar kommer man via en stickbågig plåtklädd dörr på tornets nordvästra sida.