Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TRELLEBORG FRU ALSTAD 42:1 - husnr 1, FRU ALSTADS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

FRU ALSTADS KYRKA (akt.)
2018-04-19
Exteriörbeskrivning
Kyrkan består av ett brett och högt långhus, lägre kor med tresidig avslutning i öster, kvadratiskt smalt och högt torn i väster och vapenhus i söder. Samtliga dessa är från 1400-talet med koret byggt som första byggnadsdel. En liten sakristia byggdes till norr om koret 1907 efter Theodor Wåhlins ritningar. Kyrkan har en ovanlig planform genom att långhuset är nästan kvadratiskt. Murarna är vitputsade, muröppningarna är mestadels spetsbågiga. Gavlarna artikuleras av trappstegsgavlar och blinderingar. Koret är indelat med strävpelare mellan fönstren. Taken är täckta med gråmålad plåt.

Murarna är uppförda av handslaget storstenstegel från 1400-talet. Murarna är spritputsade och vitkalkade. Även listverk och fönsternischer är spritputsade. Tydlig sockel finns inte men grundstenar är synliga på många ställen. Långhusets norra och västra fasad samt tornet skiljer sig genom att stora grundstenar är synliga och ovanför stenarna finns en utkragning av muren. Murade sittbänkar av cement finns längs
långhusets västra fasad. Sakristian från 1907 har en spritputsad sockel. Takgesimser med två eller tre språng avslutar murarna. Vapenhuset mot söder har även en takgesims av ett sågtandsskift som är slätputsat. Gavelfasaderna är försedda med höga smala nischer, så kallade blinderingar. Flera ankarslut av olika utseende finns på fasaderna. Kor, långhus och vapenhus har gavlar med trappsteg som är
avtäckta med röda munk- och nunnetegel. Tornet och sakristians gavlar avslutas med tre tinnar vardera. Koret har strävpelare mellan fönstren. En strävpelare finns även på långhusets nordvästra hörn. Strävpelarna är avtäckta med munk- och nunnetegel.

Tornet är kvadratiskt, högt och smäckert och infogat i västgaveln. Långhusets översta trappgavelsteg fungerar som en strävpelare för tornet. Ljudöppningar med brädluckor finns i alla väderstreck.

Kyrkan har ingångar i väster, söder och norr. Huvudingången är i väster genom tornet. I den spetsbågiga portalen med ett språng sitter en dubbeldörr klädd med panel och dekorativa band av svart järnplåt. En granittrappa leder till dörren. Prästingången i sakristian och torningången i norr sitter i stickbågiga öppningar med raka smygar. Dessa tre dörrblad med panel och järnband med blommor tillkom vid
Wåhlins renovering 1907. Ingången i det gamla vapenhusets södra gavel är genom en stickbågig muröppning som sitter i en spetsbågig slätputsad omfattning. Enkeldörren av ekplank är på utsidan klädd med snedställd panel. Denna ingång används inte längre. En plåtlucka som är nedgång till pannrummet finns på sakristians östsida.

Kyrkans fönster har gotiskt formspråk med olika utformning. I långhuset har de triangulär övre del och indelas med tre murpelare i fyra öppningar med blyspröjsat glas och plattjärn. Fönstren i långhuset rekonstruerades 1907 efter ett gotiskt fönster som fanns kvar bevarat. I korets tresidiga avslutning består fönstren av små parställda spetsbågiga muröppningar med en liten cirkel ovanför som omges av en spetsbågig nisch med två språng. Muröppningarna är murade med formtegel. Solbänkarna är av slipad kalksten.

Sadeltaken är täckta med gråmålad plåt i skivtäckning med förskjutna tvärfalsar. Tinnarna är avtäckta med munk och nunnetegel. Avvattningen är av grå fotrännor och vita stuprör.