Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster YSTAD BJÄRESJÖ 29:1 - husnr 1, BJÄRESJÖ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BJÄRESJÖ KYRKA (akt.)
2017-11-17
Exteriörbeskrivning
Bjäresjö kyrka är orienterad i öst-västlig riktning med ett rektangulärt långhus, smalare kor med absid, sakristia i norra korsarmen, kapell i södra korsarmen samt torn i väster. Kyrkans medeltida delar, d v s långhusets östra del, koret och absiden är uppförda av sandsten med en skråkantad sockel och en rikt utformad anslutning till taket med rundbågefris och däröver en karvsnittslist. I murarna finns spår efter igensatta medeltida fönster och inristade symboler eller bomärken. Korets östra gavel avslutas uppåt med en trappstegsgavel. Absiden har en hög trappstegsformad sockel samt ornerat hammarband i ek med dekorationer av repstav, djurfigurer och meanderslingor. Tornet från 1892 är delvis uppfört av återanvänd medeltida sten med utvändig granitbeklädnad. Över ingången i väster finns årtalet 1892 inhugget. Långhusets västra del samt korsarmarna är uppförda av gråsten med fasader av gul spritputs. På den norra korsarmens västra sida finns dekorativt utformade ankarjärn med årtalet A 1723. Den södra korsarmen är i söder förstärkt med en strävpelare. Över den södra ingången finns ett inmurat vertikalur eller solur av kalksten, daterat 1763.

Samtliga tak, med undantag av absidens blyplåt, utgörs av sadeltak belagda med skivtäckt kopparplåt från 1938 och 1967, som då ersatte ett skiffertak.

Fönsteröppningarna i tornet samt i långhusets västra del tillkom i samband med nybyggnaden 1892 och har bevarat de ursprungliga gjutjärnsbågarna med blyspröjs, som har färgat glas i långhuset. I långhusets östra del samt i koret härstammar fönsteröppningar och kopplade bågar av ek med antikglas i blyspröjs från renoveringen på 1940-talet. Absiden har i öster en mindre rundbågig fönsteröppning utvändigt försedd med ett skyddsglas i stålbåge. Solbänkarna är belagda med kalkstensskivor. Tornets fönster- och ljudöppningar tillkom 1892. Huvudingången är via tornet i väster, på norra korsarmens norra sida finns en ingång till sakristian och på södra korsarmens södra gavel finns en ingång till södra kapellet. Tornets portal är rikt dekorerad med kolonner och tympanonfält med en Kristusbild. Portarna i tornet och i södra korsarmen försågs med ny ekpanel vid renoveringen på 1940-talet med återanvändning av smidesbeslag från 1892. Sakristians pardörr härstammar från renoveringen 1892 och är utförd av ek med dekorativa ornament.