Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster YSTAD BROMMA 22:1 - husnr 1, BROMMA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BROMMA KYRKA (akt.)
2019-02-14
Exteriörbeskrivning
Kyrkan är orienterad i öst-västlig riktning med kor och absid eller koravslutning i öster, korsarmar i norr och söder samt torn i väster. Långhusets västra del är bevarat sedan den första byggnadsetappen på 1100- eller 1200-talet och är uppfört av kalksten med en synlig skråkantad sockel. Tornet, som är senmedeltida, är uppfört av marksten och tegel utan synlig sockel. Korsarmarna och koravslutningen i öster tillkom vid om- och nybyggnationen 1851–1852 och är uppförda av natursten och tegel utan synlig sockel. Fasaderna är spritputsade och avfärgade i vitt och avslutas upptill med en sågtandslist. På korsarmarnas gavelrösten finns en slätputsad blindering i form av ett kors. Kyrkan och tornet har sadeltak täckta med rött enkupigt tegel. Korets och absidens tak är belagda med rödmålad skivtäckt plåt med förskjutna falsar.

Tornet är något smalare än långhuset och den östra delen ”rider” på långhusets västra gavel. Tornet har bevarade medeltida ljudöppningar med brunmålade träluckor och gavelröstena mot väster och öster är försedda med blinderingar och ett flertal dekorativt utformade och vitmålade ankarjärn. På södra sidan finns två smala rektangulära muröppningar och på tornets norra sida finns på övre delen ett antal fyrkantiga nischer eller hål i jämna skift med oklar ursprunglig funktion. Deras funktion kan eventuellt ha varit till ställningsbygge i samband med påbyggnaden av tornet.

Fönsteröppningarna, som tillkom 1851–1852 är rundbågiga i tre språng, slätputsade och målade i en grå täckande färg. De utgörs av tvådelade fönster med bred mittpost och lufter med rundbågiga gjutjärnsfönster från 1880-talet med diagonalspröjs och olikfärgat glas i de övre dekorativt utformade medaljongerna. Solbänkarna är av betong och gråmålade.

Kyrkans huvudingång är via tornet i väster och härstammar från ombyggnaden 1851–1852. Den består av en slätputsad, gråmålad tresprångig portal med pardörrar med gråmålat ramverk och brunmålade speglar med dekorativ utformning samt ett överljusfönster med färgat glas i blyspröjs. En del av en äldre gravhäll fungerar som tröskelsten. En ingång finns också i öster, med en enkeldörr med samma konstruktion och utformning som västportalens dörr. Dörren och det överliggande gjutjärnsfönstret omges av rundbågig nisch och nås via fyra trappsteg av granit.