Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster YSTAD GAMLA STADEN 2:13 - husnr 1, SANKTA MARIA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SANKTA MARIA KYRKA (akt.)
2019-03-28
Exteriörbeskrivning
Kyrkan är orienterad i öst-västlig riktning med långhus med kor och koromgång i öster, sakristia i norr och tvärskepp i långhusets västra del samt torn i väster.

Kyrkan har en något utkragad sockel av rött tegel med skråkantad övre kant. Sakristians sockel består av natursten. Fasaderna är uppförda av rött handslaget tegel i olika utförande och förband. Mittskeppets romanska del avslutas upptill med en rundbågelist, medan övriga delar har en sågtandslist. Korets gavel mot öster är försett med dekorativa blinderingar i spetsbågemönster. Tvärskeppen har mot norr och söder dubbla gavelrösten. Fasaderna är försedda med strävpelare, varav en del är återuppförda 1840. På den södra sidan finns i den sydvästra strävpelaren en infälld minnestavla av svart marmor från 1820 över handelsmannen Johan Rudolph Haak och hans hustru som är begravda utanför kyrkan.

Tornet har två ljudöppningar med brunmålade träluckor åt varje väderstreck. De mindre fönstren i kupolen används av tornväktaren. Tornet förseddes omkring 1920 med urtavlor i varje väderstreck, däröver är klockspelet installerad i den genombrutna spiran.

Mittskeppet, tvärskeppet och sakristian täcks av sadeltak, sidoskeppen och koromgången av pulpettak, tornet har en karnisformad huv och hög spira och trapptornen täcks av kupoltak. Samtliga tak är från omläggningen på 1990-talet och år 2000 och täckta med falsad kopparplåt i skivtäckning. Sakristians kopparplåt bör härröra från nybyggnationen 1924.

Kyrkans fönsteröppningar är dels rundbågiga i kyrkans äldsta del, dels spetsbågiga i den östra delen med murade mittposter. Samtliga fönsterbågar, med undantag av sakristians, är av svartmålat järn och fästade direkt i muren. De är försedda med blyspröjs i ett diagonalt mönster med delvis färgat glas i de övre dekorativt utformade spröjsarna. Flera av fönsterbågarna härrör från 1850-talet, medan en del sattes in vid renoveringen 1923–1924. Sakristians fönster består i väster och öster av smala ljusöppningar och i norr finns ett skyddsglas i en båge av ek för det målade glasfönstret.

Kyrkans huvudingång är via tornet i väster. Porten tillkom 1924 och är utvändigt klädd med kopparplåt med en mindre centralt placerad gångdörr. Det överliggande tympanonfältet är sedan 1931 försett med en bronsrelief föreställande Maria med barnet, utförd av skulptör Oscar Antonsson. Båda trapptornen har rundbågiga dörröppningar från väster genom enkla dörrblad klädda med brunmålad stående profilerad panel och tröskelstenar av kalksten. På södra tvärskeppets östra sida togs en ny ingång upp 1924. Dörröppningen är rundbågig och dörrbladet, i likhet med västportalen, klätt med kopparplåt. Till sakristian finns en ingång på den västra sidan med en ramp av smågatsten. Dörrbladet är klätt med profilerad panel lagd i fiskbensmönster samt med ett rundbågeformat överljusfönster med glas i blyspröjs. På sakristians östra sida finns en dörr till källaren. På koromgångens sydöstra sida finns spår av den dörröppning som togs upp 1840 och sattes igen 1924. I öster finns även en igenmurad stickbågig öppning.