Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster YSTAD HEDESKOGA 20:1 - husnr 1, HEDESKOGA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HEDESKOGA KYRKA (akt.)
2019-02-14
Exteriörbeskrivning
Hedeskoga kyrka är orienterad öst-västlig riktning med rektangulärt långhus, smalare kor med absid samt torn i väster. Kyrkan är uppförd av s k komstasten och det breda västtornet av marksten och kalksten. Tornet saknar markerad sockel i väster, medan långhus, kor och absid har en markerad spritputsad skråkantad sockel som är högre på norra sidan. Fasaderna är spritputsade och avfärgade i vitt. Tornet kröns mot söder och norr av trappstegsgavlar och utsmyckade gavelrösten med sammanhängande stickbågiga blinderingar, som är rikast utformade mot söder. Där finns även ett dekorativt utformat ankarjärn i form av ett kors. Tornet har bevarade medeltida stickbågiga ljudöppningar med brunmålade luckor. På tornets södra sida finns en äldre mindre rektangulär fönsteröppning, som kan vara medeltida, samt på norra sidan en rundbågig öppning med oklar ursprunglig funktion. Även långhusets gavel och korets gavel avslutas upptill med tegelavtäckta trappstegsgavlar. Långhus, kor och torn täcks av sadeltak med rött enkupigt tegel, som 1953 ersatte ett skiffertak. Absidens tak är täckt med rödmålad skivtäckt plåt med mötande falsar.

De rundbågiga fönsteröppningarna, som togs upp vid ombyggnaden 1893–1894, har omfattningar av Övedssandsten och bågar som är infästa i muren och försedda med målat glas i dekorativt utformad blyspröjs samt med kraftiga stormjärn. Övedssandsten har ofta en rödaktig färgton och har bland annat brutits i trakten av Öved öster om Vombsjön. Absidens östfönster är försett med en blyinfattad glasmålning föreställande Jesu korsfästelse.

Kyrkans huvudingång är via tornet i väster och tillkom 1833, sannolikt härstammar pardörren med kraftigt profilerade speglar från den tiden. På långhusets södra fasad finns den tidigmedeltida sydportalen bevarad. Den omges av en välbevarad rikt utsmyckad romansk omfattning med kolonnetter och tympanonfält med två motställda stridande lejon. Den är tillskriven Carl Stenmästare och är huggen i olika stensorter, varav Komstasten dominerar. Portalen iordningsställdes och konservades i samband med ombyggnaden 1893–1894. Portalen har spår av äldre bemålning. Den har varit skyddad av vapenhuset fram till att det revs 1893–1894. Dörrbladet tillkom 1893–1894 och är försett med en stående brunmålad pärlspontpanel med dekorativt utformade smidesbeslag.

Söder om västportalen är sedan 1943 en gravhäll över Pär Olson i Folkestorp, d 1740, uppställd mot väggen. Den ska genom en auktion av gravhällar i Hedeskoga kommit till Herrestad och använts som bro över ett dike innan den återbördades till Hedeskoga.