Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster YSTAD HERRESTAD 83:1 - husnr 1, STORA HERRESTADS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

STORA HERRESTADS KYRKA (akt.)
2020-01-30
Exteriörbeskrivning
Stora Herrestads kyrka är orienterad i öst-västlig riktning med rektangulärt långhus med rakslutet kor i öster, brett torn i väster samt en korsarm på norra sidan.

Tornet har en kraftig profilerad sockel, som dock är överputsad och gråmålad. Övriga byggnadsdelar saknar sockel. Fasaderna är spritputsade och avfärgade i vitt med ett flertal ankarjärn. Tornet har i södra gavelröstet blinderingar i form av vertikala rektangulära rundbågiga nischer samt däröver en rundel, vilken även förekommer på norra gavelröstet. Kyrkan täcks av sadeltak belagda med skifferplattor, varav nykyrkans tak är valmat mot norr.

Kyrkan har spetsbågiga fönsteröppningar som sedan 1927 är försedda med spetsbågiga träfönster indelade i nio lufter. På korets norra sida återupptogs vid renoveringen 2016 ett igenmurat gjutjärnsfönster, vilket utvändigt försetts med ett skyddsglas. Tornet har i söder på västra fasaden små kvadratiska ljusöppningar, som ger ljus till torntrappa. Solbänkarna är täckta med gråmålad plåt. Tornet har ljudöppningar mot alla väderstreck, tre mot öster, två mot väster samt en på norra och södra sidan. De dubbla ljudöppningarna är ursprungliga och avskiljs av kolonnetter. De åttkantiga tornkolonnetterna är av kalksten med kapitäl av sandsten. Vid en undersökning i samband med renoveringen av kyrkan 2016 framkom att de troligen varit behuggna med växtornamentik, enligt uppgift finns liknande i Dalby kyrka. Ljudluckorna består av stående tjärade brädor.

Huvudingången är via tornet i väster, men ingångar finns även på korsarmens norra sida, till tornet på södra sidan samt till källaren på korets östra sida. Porten i väster omges av en spetsbågig portal i tre språng med en överliggande dekoration av ett trepass. Entrépartiet består av en gråmålad dubbeldörr med spegelindelning, troligen från 1927. Ingången till korsarmen består av en sidohängd enkeldörr med gråmålad profilerad panel lagd i fiskbensmönster, även källardörren på korets östra sida har en liknande panel. Dörren till tornet utgörs av ett äldre spetsbågigt dörrblad med profilerad panel i fiskbensmönster. På långhusets södra och norra fasader mot väster finns frilagda tröskelstenar till de tidigare syd- och nordportalerna.