Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster YSTAD KÖPINGE 71:1 - husnr 1, STORA KÖPINGE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

STORA KÖPINGE KYRKA (akt.)
2020-01-30
Exteriörbeskrivning
Stora Köpinge kyrka är orienterad i öst-västlig riktning med ett rektangulärt långhus med två olika bredder, smalare kor med absid, sakristia vid korets norra sida, korsarm i norr samt torn i väster.

Kyrkans medeltida delar har en svagt utskjutande sockel, vilken på grund av markens lutning är extra framträdande på absiden. På korets södra sida syns i sockeln spår efter en igensatt koringång. Fasaderna är spritputsade med slätputsade omfattningar och lister. Runt absiden löper ett vitmålat dragjärn. Koret avslutas mot öster med en trappstegsgavel. Sakristians fasader avslutas upptill med en dekorativ gesims. Sakristian har på norra fasaden monterade smidesbokstäver S R B – A 1729, vilket enligt uppgift står för kyrkoherden Sven Rundbom. På nykyrkans norra fasad finns initialerna B C B 1768, som står för kyrkoherde Birger Cederberg.

Tornet, som uppfördes 1860, är försett med en rikt profilerad utkragad takfotslist med rundlar. På norra sidan finns en utbyggnad för torntrappan som ligger i liv med långhusets fasad och försett med ett smalt rektangulärt ljusinsläpp. Tornet har dubbla ljudgluggar med ljudluckor med liggande bunmålad eller tjärad panel på både andra och tredje våningen. Kyrkans sadeltak samt torn och absid är belagda med rödmålad skivtäckt plåt med förskjutna falsar.

Kyrkans större rundbågiga tvåsprångiga fönsteröppningar är sedan 1968–1969 försedda med kopplade bågar av ek med antikglas i blyspröjs i de yttre bågarna. På absiden i öster finns tre mindre fönsteröppningar, som samtliga kan vara romanska. Den östra togs fram i samband med renoveringen 1968–1969. De två övriga är sedan 1936 försedda med järnfönster av plattjärn med antikglas i rombmönstrat blyspröjs. Även sakristian har på västra sidan en äldre stickbågig fönsteröppning, medan sakristians blyspröjsade fönsterbågar tillkom i samband med renovering av sakristian 1930. De flesta solbänkarna är av grå kalksten.

Kyrkans huvudingång är via tornet i väster, men ingångar finns även på korsarmens norra sida samt i norr till sakristian. Huvudentrén i väster tillkom i samband med tornets uppförande 1860 med en portal flankerad av kolonner med ett sidohängt dörrblad med brunmålad dekorativ spegelindelning samt äldre lås. Porten har en tröskelsten av kalksten. Porten till korsarmen är korgbågig med äldre pardörrar klädda med brunmålad profilerad panel lagd i rombmönster samt smidda beslag och äldre lås. Även sakristian har bevarat en äldre pardörr med dörrblad klädda med profilerad panel och smidd nyckelskylt och dörrhandtag. Mellan sakristian och korsarmen på norra sidan finns en nedgång till källaren och pannrummet under korsarmen.