Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster YSTAD LÖDERUP 105:1 - husnr 2

 Byggnad - Beskrivning

2019-05-09
Exteriörbeskrivning
Kyrkan är uppförd av kalksten och marksten med spritputsade fasader avfärgade i vitt. Tornets nedre del är bredare i norr och söder än i de övre våningarna och har en hög välhuggen skråkantad sockel av komstadkalksten runt den västra byggnadskroppen. Tornets östra del är dock något indragen och saknar sockel. Sockeln på övriga byggnadskroppar är markerad genom en svart avfärgning. Fasaderna är sedan ombyggnaden 1860 dekorerade i en för domkyrkoarkitekt Carl Georg Brunius typisk rundbågefris samt fönsteromfattningar i tegel. Även korsarmarnas gavelrösten är murade i tegel. De rundbågiga spröjsade gråmålade fönsterbågarna är av trä med sex eller tre rutor i varje båge och tillkom 1929. Samtliga solbänkar är av kalksten. På långhusets norra fasad finns en igenmurad högt placerad svagt spetsbågig medeltida fönsteröppning. Tornet har flera mindre ljusöppningar i söder och väster och sannolikt ursprungliga romanska ljudöppningar, fyra mot öster och väster och två mot norr och söder, dock senare omgjorda. Kolonnetterna var ursprungligen utförda av komstadkalksten, men de nuvarande är av cement.

Huvudingången är via tornet i väster genom en rundbågig port med tegelomfattning i fyra språng, som tillkom 1860. Dubbeldörren är svartmålad med dekorativt smide samt med ett rundbågigt småspröjsat överljusfönster i trä med blyspröjs. Framför porten ligger en äldre gravhäll av kalksten. Dörrar finns även på norra och södra korsarmen. Den norra med en port av trä med dekorativt utformat plattjärn, medan den södra försågs med en extra utåtgående yttre port 1929 med brunmålad snedställd panel. En ingång finns även på sakristians norra sida med dörr med panel i fiskbensmönster från 1929 samt i öster till det under sakristian inrättade pannrummet. Samtliga tak, med undantag av sakristian, är belagda med skifferplattor. Sakristians tak är belagt med svartmålad skivtäckt plåt, sannolikt från 1929.

Nordost om kyrkan finns en fristående kastal uppförd av kalksten och natursten med spritputsade fasader avfärgade i vitt. Gavelröstena mot norr och söder är murade av tegel 1860 med dekorativa blinderingar samt urtavlor. Kastalen saknar markerad sockel. I sydvästra hörnet finns en kraftig strävpelare och en skorstensstock från en tidigare värmeanläggning, vilket bidrar till en kraftig förtjockning av det nedre murpartiet. Sadeltaket täcks av skifferplattor. Dörröppningen till bottenvåningens inredda bårrum i söder är korgbågig med ett sidohängt dörrblad av stående ekplankor med äldre smide. Framför porten ligger stora kalkstenshällar. Den stickbågiga dörröppningen till kastalens övriga våningar är högt belägen i väster med tre utvändiga trappsteg samt fem steg i den tjocka muren. Dörren består av ett äldre dörrblad med panel lagd i rombmönster. Kastalen har två mindre ljusöppningar i öster och väster och ljudöppningar med kolonnetter av komstadkalksten mot öster och väster.