Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster YSTAD MARSVINSHOLM 1:16 - husnr 1, MARSVINSHOLMS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

MARSVINSHOLMS KYRKA (akt.)
2018-11-22
Exteriörbeskrivning
Marsvinsholms kyrka är orienterad i öst-västlig riktning med långhus med ett smalare femsidigt kor i öster samt torn i väster. Murarna är uppförda av tegel med fasader av rött fogstruket handslaget tegel med horisontella band av hårdbränt mörkare tegel och dekorativa strävpelare. Fasaderna har dekorativt utformade fönster- och dörromfattningar samt andra detaljer av formgjuten betong och ornament av handslaget formtegel. På de ursprungliga fogarna finns spår efter en röd färg och på vissa av de gjutna detaljerna av betong finns fragment av en orange-rosa färg. Den höga sockeln är uppbyggd av formgjutna profilerade betongelement.

Långhuset täcks av ett sadeltak och koret med ett valmat takfall, båda med rikt profilerade takfotstassar. Takets ursprungliga skiffer ersattes 1969-1970 med de nuvarande grå rektangulära eternitplattorna. Det kvadratiska tornet avlutas uppåt med en balusterförsedd balkong och däröver en av tegel murad tornspira.

Långhusets fönsteröppningar är placerade i två nivåer för att interiört ge ljus åt såväl långhuset som sidoskeppen. De nedre fönstren utgörs av tre stycken avgränsade av strävpelare och däröver en enda stor och hög fönsteröppning. Samtliga fönsteröppningar är rundbågiga med omfattningar av profilerat tegel och masverk av formgjuten betong. Fönstren är blyspröjsade, försedda med stormjärn och med handblåst och delvis etsat glas. På korets östra sida utgör tre fönsteröppningar blindfönster. De är försedda med bibeltexter med förgylld skrift. På tornets västfasad finns ett stort rosettfönster. Klockvåningens ljudgluggar försågs 1926 med luckor.

Kyrkans huvudingång är via tornet i väster genom en kraftigt artikulerad rundbågig portalomfattning flankerad av kolonner. Pardörrarna är av lackerad ek med spröjsade ljusinsläpp i de övre speglarna. Ingångar finns även i norr till sakristian, som är belägen vid korets norra del, samt en ingång på södra sidan. Dessa dörrar är av svartmålad furu och nås via trappor av kalksten med fem steg.