Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster YSTAD SJÖRUP 27:1 - husnr 1, SJÖRUPS GAMLA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SJÖRUPS GAMLA KYRKA (akt.)
2018-11-22
Exteriörbeskrivning
Sjörups kyrka är orienterad i öst-västlig riktning med ett rektangulärt långhus med smalare kor med absid samt torn i väster. I söder finns grundmurarna kvar efter ett vapenhus. Kyrkan är uppförd av marksten med inblandning av kalk- och sandsten samt hörnkedjor av huggen kalksten. Korets och absidens murar avslutas uppåt med takfotgesimser, medan långhusets murar har en senare förhöjning med tegel, sannolikt tillkomna i samband med valvslagningen. De resterande murarna efter vapenhuset är täckta av gjutna betonghällar och på insidan finns murade sittbänkar kvar.

Tornets påbyggnad från 1969 är uppfört i tegel och putsat. Övriga fasader är oputsade. Långhus, kor och absid har en skråkantad kalkstenssockel, medan tornet saknar sockel. Samtliga tak, med undantag av absiden, är försedda med sadeltak belagda med rött enkupigt lertegel, som är understruket med kalkbruk och ligger på öppen läkt. Absidtaket är belagt med kopparplåt.

I murarna finns spår efter flera äldre fönsteröppningar, på den södra sidan finns bl. a ett igenmurat romanskt rundbågigt fönster, även i absiden finns ritsningar efter ett tidigare fönster. Även på långhusets och korets norra sida finns igenmurade romanska fönsteröppningar. De nuvarande fönsteröppningarna i söder är av olika storlek och sedan återuppbyggandet på 1930-talet försedda med kopplade fönsterbågar av brunmålad ek med klarglas i blyspröjs. Absiden har ett litet rundbågigt fönster i öster som tillkom vid renoveringen 1954 med en båge i plåt med klarglas. I tornets påbyggnad från 1969 finns samtida ljudluckor.

Kyrkans huvudingång är via sydportalen som omges av välbevarad rikt utsmyckad romansk omfattning med kolonnetter och dekorativt tympanonfält av olika kalk- och sandstenssorter och som tillskrivits vara ett arbete av Carl Stenmästare. Dörrbladet är klätt med brunmålad profilerad panel lagd i ett rombiskt mönster samt med äldre lås och nyckelskylt i smide. Till tornets bottenvåning finns en rundbågig dörröppning i söder med en enkel brunmålad stående panel från 1969. Den norra ingången är igensatt, men med bevarad omfattning av profilhuggen kalksten.