Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster YSTAD SKÅRBY 22:1 - husnr 1, SKÅRBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SKÅRBY KYRKA (akt.)
2018-11-22
Exteriörbeskrivning
Skårby kyrka är orienterad öst-västlig riktning med rektangulärt långhus, smalare rakslutet kor, vapenhus i söder, korsarm i norr samt torn i väster. Kyrkan är, med undantag av korsarmen, uppförd av marksten med inslag av kalksten och tegel. Korsarmen eller nykyrkan är för kyrkobyggnader ovanligt nog uppförd i en korsvirkeskonstruktion med tegel i facken. Tornet, som är uppfört i en sluttning, har sekundärt försetts med två strävpelare i väster och även korets mur i öster har förstärkts med en strävpelare i sydöstra hörnet. Mot korets östra gavel finns en äldre gravhäll uppsatt och vid tornets norra mur finns ytterligare två gravhällar samt en på tornets södra sida. Korsarmen har en spritputsad sockel, medan övriga byggnadsdelar saknar synlig sockel. Fasaderna är putsade, delvis slät- och delvis spritputsade och samtliga ytor är avfärgade i vitt. Tornet avslutas upptill med trappstegsgavlar och på norra sidan finns blinderingar i gavelröstet. Samtliga tak täcks av sadeltak, valmat på korsarmens norra sida, och belagda med äldre enkupigt lertegel.

Långhusets och korsarmens fönsteröppningar är försedda med gråmålade träbågar av lite olika storlek och utformning, men i huvudsak två eller fyra lufter med sex, åtta eller tio rutor. Koret har i söder ett 1934 förminskat fönster försett med en rundbågig träbåge med vattrat glas, även fönsterbågen i norr tillkom vid renoveringen 1934, i öster togs samtidigt en igenmurad treklöverformad fönsteröppning upp och försågs med en enkel båge med klarglas. Långhusets och korets södra fönsteröppning har varit försedda med fönsterluckor, vilket kvarvarande gångjärnsstaplar vittnar om. Vapenhuset har endast två små rektangulära ljusgluggar på ömse sidor av porten i söder. Tornets två nedre våningar saknar ljusinsläpp, ljudöppningarna har lite olika utformningar, i norr och väster delas de av en murpelare, den östra är mindre och kvadratisk. Samtliga är försedda med gråmålade brädluckor.

Huvudingången är via vapenhuset i söder. Portalen är i ytterliv stickbågig med rundbågig öppning och försedd med ett dörrblad med en profilerad svartmålad panel lagd i fiskbensmönster med äldre smidd nyckelskylt. En kalkstenshäll är lagd som trappsten. Över porten finns ett vertikalur eller solur, daterat 1789. På långhusets norra sida, i vinkel mot korsarmens västra fasad finns delar av nordportalens västra del bevarad. Till tornet finns en bred rundbågig port på tornets norra sida. Dörrbladet är klätt med stående spontade brädor, som nygjordes 1944, på den södra sidan syns spåren efter en igenmurad port. På korets norra sida syns även spåren efter dörren till det rivna gravkoret.