Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster YSTAD SÖVESTAD 50:1 - husnr 1, SÖVESTADS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SÖVESTADS KYRKA (akt.)
2019-04-11
Exteriörbeskrivning
Sövestads kyrka är orienterad i öst-västlig riktning med långhus, smalare kor med absid i öster, tvärskepp eller f d vapenhus i söder och torn i väster.

Kyrkans romanska delar är uppförda av marksten, västförlängningen av marksten och tegel, vapenhuset av tegel och tornet är uppfört av obearbetade och kluvna markstenar. Kyrkans äldre delar har en skråkantad sockel av sandsten, med en tydlig nivåskillnad på långhusets norra sida. Långhusets båda östra hörn samt långhusets ursprungliga nordvästra hörn vilar på utskjutande hörnstenar. Enligt Jes Wienberg, är flera skånska kyrkor med liknande konstruktion tillskrivna Carl Stenmästare. Tornet, västutvidgningen och f d vapenhuset saknar sockel. Fasaderna är spritputsade och avfärgade i vitt. På den södra sidan, ovan vapenhusets västra takfall, finns den övre delen av en strävpelare synlig. Långhus, kor och vapenhus täcks av sadeltak belagda med rött enkupigt tegel, medan tornets tälttak och absidens hjälmtak är försedda med skivtäckt kopparplåt.

De rundbågiga fönsteröppningarna är sedan 1800-talets andra hälft försedda med grönmålade gjutjärnsbågar som är infästa direkt i muren. Koret har gjutjärnsbågar i samma utförande, men något mindre och i fönsternischerna finns delar till gångjärn kvar efter fönsterluckor. Vapenhusets fönsterbåge i söder är försett med vattrat glas och däröver finns en liten rund fönsteröppning med en spröjsad fönsterbåge av trä. Spåren efter den tidigare porten syns i putsen. Samtliga fönsteröppningar har solbänkar av betong. Tornet har två små ursprungliga fyrkantiga ljusöppningar i söder och norr och däröver tre rundbågiga ljudöppningar i norr, söder och väster. Tornet har ett flertal ankarjärn med olika dekorativa utformningar.

Huvudingången är via tornet i väster och tillkom sannolikt 1854 i samband med att vapenhuset ombyggdes till korsarm. Portalen utgörs av en enkel bred rundbågig öppning med dubbla dörrblad med grönmålad liggande panel och en profilerad mittpost. Över porten finns ett lunettfönster av gjutjärn. En ingång finns även på absidens östra sida till sakristian med en gjuten trappa med fem steg, som leder till ett dörrblad med brunmålad bred profilerad panel lagd i fiskbensmönster samt med ett överljusfönster med färgat glas i blyspröjs. På vapenhusets västra sida finns sedan 1955-1956 en nedgång till en källare.