Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster RONNEBY BACKARYD 1:70 - husnr 1, BACKARYDS KYRKA (HELIGA TREFALDIGHETS KYRKA)

 Byggnad - Beskrivning

BACKARYDS KYRKA (HELIGA TREFALDIGHETS KYRKA) (akt.)
2020-04-22
Exteriörbeskrivning
Backaryds kyrka är utformad som en korskyrka där tvärskeppet är kortare än mittskeppet. Byggnaden är uppförd i skiftesverksteknik av bilat furutimmer med bottenbjälklag i ek och vilar på en sockel av fältsten. Sockeln är stänkputsad, skråkantad och avfärgad i grått. Timmerstommen är sedan 1833 spritputsad med dekorativa detaljer i slätputs och vitkalkad. Mitt- och tvärskepp avtäcks av ett korstak belagt med tjärade ekspån. Hängrännor och stuprör är utförda i vitmålad plåt.

Fasadgestaltningen bygger på en sträng symmetri. Mitt- och tvärskeppet har höga rakt avslutade fönster indelade i sex lufter med enkelt profilerade foder som liksom kyrkans övriga fönster är utförda i ljust gråmålat trä. Sedan Sigge Ulléns restaurering 1938 är fönstren småspröjsade. Det kortare tvärskeppets öst- och västfasader har vardera ett fönster medan mittskeppets norr- och sydfasader har tre. Under takfoten löper en kraftig profilerad gesims i trä som på gavlarna utgör gördelgesims och bärs upp av slätputsade hörnlisener och pilastrar med enkelt utformade kapitäl.

Tvärskeppets gavlar har pardörrar i ramverkskonstruktion klädda med liggande panel med omfattning i trä uppbyggd som smala pilastrar med joniska kapitäl som bär upp profilerade entablement. Omfattningen är målad i samma ljusgrå kulör som fönstren medan dörrbladen har en mörkare grå kulör. Ovan dörrarna sitter lunettformade fönster med radiell spröjsning och i gavelröstena vardera ett litet rundbågigt fönster med profilerade foder. Södra entrén har relativt nyligen tillgänglighetsanpassats och fungerar sedan dess som huvudentré. Omliggande markyta har höjts, där gjutna stödmurar på distans från gavelfasaden är försedda med handledare i svartmålat stål. Utanför porten är marken belagd med smågatsten och på vardera sida om ingången sitter lyktor på fasaden.

Västfasaden med kyrkans ursprungliga huvudentré är med små undantag utformad likt tvärskeppets fasader. Dörrbladen är målade i en blågrå kulör och dörromfattningen har kannelerade pilastrar utan kapitäl. På entablementet står ett gavelmotiv med pilastrar lika de i tvärskeppets dörromfattningar som bär upp en fronton i vars tympanonfält Gustav IV Adolfs monogram och årtalet 1799 framställs i förgyllning på svart botten. Gavelmotivet infattar ett rektangulärt tvåluftsfönster med småspröjsat antikglas under vilket inskriptionen ÄRA VARE GUD syns, även här i förgyllning på svart botten. Gavelröstet har ett rundbågigt fönster lika tvärskeppet.

Mittskeppets östfasad upptas sedan 1887 till stor del av den rektangulära sakristian som är murad i tegel och putsad likt kyrkan i övrigt med profilerad takfotsgesims. I söder finns ett rektangulärt tvåluftsfönster där varje luft indelas i tre glas av liggande spröjs. I öster sitter ett fönster med samma utförande men med tre lufter.

Prästingången i norr utgörs av en enkeldörr med liggande panel och enklare omfattning, färgsatt likt tvärskeppets dörrpartier. Ingången nås via en sex steg hög betongtrappa. Utbyggnaden avtäcks av ett valmat pulpettak med svartmålad plåt i skivtäckning. Direkt ovan plåttaket ansluter mittskeppets ursprungliga lunettformade fönster som här har solfjäderformad spröjsning. Gavelröstet har till skillnad från övriga gavlar ett korsspröjsat mindre rundfönster.