Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster RONNEBY HJORTSBERGA 4:190 - husnr 1, HJORTSBERGA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Hjortsberga kyrka (akt.)
2020-04-22
Exteriörbeskrivning
Kyrkans planform utgörs av rektangulärt långhus, lägre och smalare kor i öster samt vapenhus i sydväst och sakristia i nordöst. Kyrkan är av allt att döma rest på en traditionell kallmurad fältstensgrund. Långhusets syd-, nord- och östfasader, kor och sakristia har en slätputsad och skråkantad sockel, medan långhusets västfasad samt vapenhuset saknar sockel. Ett uppbrott i långhusets sockel markerar den tidigare nordportalen vars rundbågiga form är skönjbar i fasadputsen. På samma sätt är den tidigmedeltida igenmurade öppningen till det rivna västtornet markerad i långhusets västfasad. Murarna i långhus, vapenhus och kor är i huvudsak uppförda av fältsten med inslag av huggen sandsten och granit i bland annat korets östmur, medan sakristians murar samt detaljer som vapenhusets gesims och senare fönsteröppningar är av tegel. Långhusfasaderna och korets sydfasad pryds av en profilerad och vitmålad takfotsgesims i trä. Vapenhusets har en vitputsad takfotsgesims i två språng. De vitkalkade fasadernas puts varierar mellan slätputsat, spritputsat och slevdraget utförande.

Huvudentrén i vapenhuset är placerad i en stickbågig nisch i sydfasadens mitt. Den tjärstrukna inåtgående pardörren från 1960 har sparkplåt i koppar och diagonalställd profilerad panel som fästs med synlig spik. Prästingången utgörs av en enkeldörr med panel i samma utförande samt bandgångjärn och nyckelskylt i smide. De stora stickbågiga fönstren i långhus och kor är troligen bevarade sedan 1836 och utgörs av småspröjsade träfönster med sex lufter. Sakristians två fönster är småspröjsade tvåluftsfönster av 1700-talstyp. Samtliga träfönster är vitmålade. Centralt i korets östfasad återfinns ett av kyrkans två bevarade romanska fönster. Det lilla rundbågiga fönstrets blyinfattade grönaktiga glas är murat direkt i muren. Fönstrets är placerat i en snedställd rundbågig nisch med en solbänk bestående av fyra enkupiga tegelpannor.

Samtliga byggnadskroppar är avtäckta med sadeltak klädda med tjärat takspån av furu som avslutas med tjärade vattbrädor och vindskivor. Avvattningssystemet är utfört i zinkplåt med skarpa vinklar. Korets och långhusets nockar kröns av vindflöjlar av smidesjärn och järnplåt, på koret med texten ANO 1726 A F E medan långhusets östra flöjel bär initialerna N M S och den i väster årtalet 1665.