Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster RONNEBY LISTERBY 1:5 - husnr 1, LISTERBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

LISTERBY KYRKA (akt.)
2019-09-12
Exteriörbeskrivning
Kyrkans planform är oförändrad sedan det kvadratiska västtornet uppfördes 1871. Utöver tornet består planen av ett rektangulärt långhus, sakristia i nordost samt i öster ett invändigt smalare kor som avslutas med en centralt placerad och välvd absid.

Murverket av gråsten vilar på en relativt hög och lätt utskjutande sockel av putsad natursten. Fasaderna är spritputsade och avfärgade i bruten vit kalkfärg. Omfattningar och listverk är av slätputsat murtegel som avfärgats med samma kulör som fasaden i övrigt. Sockeln är spritputsad och avfärgad i en ljus kimröksgrå nyans. Längs långhusets nord- och sydfasader löper en pro0lerad takfotsgesims som bildar omsvep över långhusets slätputsade hörnpilastrar. På östgaveln följer en gesims även längs sadeltakets hela lutning. Samma listverk åter0nns på västgaveln där den utgör gördelgesims kring tornets tre fasader. Parallellt med denna, i höjd med långhusets taknock, löper en liknande gördelgesims som emellertid inte är fullt lika utskjutande. Nedanför denna syns inskriptionen ”BYGGDT MDCCCLXXI” på en inmurad naturstensskiva. Under ett utskjutande tälttak med underliggande tandsnitt och pro0lerad gesims 0nns tornets åtta ljudluckor av liggande träpanel, två i varje väderstreck. Ovan tälttaket 0nns en åttkantig lanternin placerad med fyra upptagna inspektionsluckor. Såväl ljud- som inspektionsluckor är rundbågiga och tillverkade av trä som målats i svart kulör.

Huvudentrén återfinns i tornets västra fasad i en utskjutande portal, markerad av dubbla kopparavtäckta gesimser av vilka den nedre har underliggande tandsnitt. En rödbrun pardörr av trä med liggande panel samt ett rundbågigt spröjsat rosett-liknande överljus sitter något indragen i en tvåsprångig omfattning. Framför entrén ligger ett lågt trappsteg av natursten med infällt skrapgaller. Dörren till sakristian i nordöst utgörs av en stickbågig enkeldörr som bevarats sedan uppförandet 1738, men kan vara av tidigare datum. Dörren av trä är beslagen med smidda spik och plattstål som exteriört bildar sex fält.

Långhuset och sakristian är avtäckta med sadeltak belagda med enkupigt tegel. Tornets åttkantiga tornspira, tälttak samt gördelgesimser är avtäckta med kopparplåt. Tornspiran ovan lanterninen avslutas nedåt mot fyra branta gavelrösten som kröns av förgyllda spiror. Ett förgyllt kors och klot åter0nns överst på tornet. Absiden avtäcks av ett hjälmtak av svartmålad bandtäckt plåt och takfoten pryds av tandsnitt av enklare modell.

Kyrkans samtliga fönster är tillverkade av trä. De södra långhus- och korfasaderna bryts upp av fem rundbågiga småspröjsade korspostfönster. Långhusets norra mur är försedd med tre fönster med motsvarande utformning. Rundbågiga och smalare fönster återfinns på långhusets västra gavel, ett på vardera sidan om tornet. Båda sitter i breda och svagt inskjutna nischer. Tornets norr- och sydfasad har vardera tre fönster med identisk placering, ett rundbågigt smalt nederst samt två högresta rektangulära under den första gördelgesimsen. Ett runt fönster bryter upp gavelröstet ovan absiden och ger visst ljus till vinden. Sakristians nord- och östfasader har vardera ett rektangulärt fönster med spröjs och mittpost. Samtliga fönster är oljefärgsmålade i gul kulör. Tornets rektangulära fönster samt det runda fönstret har fönsterbleck av kopparplåt, resterande fönster i kyrkan har solbänkar av röd kalksten.